Україна
28 травня 2016
Знакова лекція Вакарчука викликала неоднозначні коментарі у ЗМІ
Лекцію Вакарчука почали трактувати як антиукраїнську, що обурило співака.
news-image

Під час Львівського медіа-форуму Святослав Вакарчук читав Лекцію Свободи, в якій висловився щодо українців, засад самоідентичності та озвучив своє бачення майбутнього Незалежної України, повідомляє «Є!»

"Ми вже 25 років будуємо державу, але весь цей час сперечаємося, що таке Україна і хто такий українець... Хтось скаже, що той, хто ідентифікує себе українцем, той і має право так себе називати. Добре, але якщо інші не хочуть тебе так ідентифікувати? якщо ти не народився тут, у тебе інший паспорт, або говориш з акцентом? хто визначає, хто з нас українець, хто - ні? ... Щоб відповісти на ці питання легко і без суперечок, нам насправді потрібно фундаментально змінити парадигму сприйняття того, що таке наша держава і вперше за 25 років відповісти собі, яку державу ми хочемо мати, хто і для кого його будує" , - наголосив Вакарчук.
Також співак та громадський діяч висловив свою думку щодо подальшого розвитку країни: "Моя ідея в тому, що українським політикам і взагалі всім нам потрібно задуматися над тим, що в XXI столітті ми можемо побудувати унікальну державу, маючи своє коріння, українську, слов'янську ідентичність. Але вона повинна бути заснована на абсолютно чітких, зрозумілих принципах, правилах гри, які абсолютно всім українцям притаманні незалежно від того, якою мовою ми говоримо, до якої церкви ми ходимо, в якій частині України ми народилися. Коли житель села Харківської області буде відчувати ментальну, інтелектуальну і соціальну близькість з жителем Львівської села на кордоні з Польщею, це буде означати, що ми побудували політичну націю. Майбутнє сьогодні набагато важливіше для нас. Захищати своїх дітей або створене своїми руками ви будете набагато швидше і ефективніше, ніж будь-що, залишене вам у спадок. Створене власними руками - це найбільше щастя, за яке ми тримаємося і ніколи нікому не хочемо віддавати. Ці правила гри, конституція, спосіб життя - це те, що повинно об'єднати нас, а цеглою повинна залишатися наша національна ідентичність ".

Деякі ЗМІ поспішили звинуватити Вакарчука у нібито антиукраїнській позиції через його слова, що держава, яку було створено в 1991 році, було створено під впливом певних об'єктивних історичних обставин і не є абсолютно природним утворенням, проте сам Вакарчук закликав журналістів не перекручувати його слова.

Про це він написав у Твіттері: "Україна Є Природнім Утворенням! Шановні журналісти! Не перекручуйте моїх слів. І не поширюйте нісенітниці. Дякую!"
Читайте також: Вакарчук запропонував ввести в Україні подвійне громадянство