Події
3 червня 2016
Гройсман відмовився відновлювати виплату пенсій на Донбасі
Пенсії і соцвиплати віддадуть після відновлення контролю над окупованими територіями.
news-image

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман роз'яснив позицію уряду в питанні відновлення соцвиплат і пенсій на непідконтрольних територіях Донбасу, повідомляє «Є!» з посиланням на LB.ua.

Фізично неможливо здійснювати виплати на непідконтрольною території ... Як тільки ми відновимо контроль, то все, що не було доплачено, буде виплачено кожному громадянину України, - сказав він в ході години запитань до уряду у Верховній Раді.

Нагадаємо, відразу ж після призначення нового уряду з середини квітня міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що жителям непідконтрольних територій Донбасу потрібно платити пенсії і соцвиплати, а міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що влада зобов'язана платити пенсії і соцвиплати людям, які зареєстровані і живуть на непідконтрольною території Донбасу. На думку Реви, людям з окупованого Донбасу потрібно дозволити приїжджати в будь-яке місто на підконтрольній частині України, забирати гроші і їхати назад.

Однак віце-прем'єр з соціальних питань Павло Розенко відкинув ідею двох міністрів відновити соцвиплати людям, які зареєстровані і живуть на непідконтрольною території Донбасу.

З 1 грудня 2014 року Кабмін відрізав "ДНР" та "ЛНР" від бюджетних перерахувань і припинив нараховування пенсій і соцвиплат.

11 лютого 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним пункт з постанови Кабміну від 7 листопада 2014 року, що стосується припинення соцвиплат в "ДНР" та "ЛНР". 2 квітня Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію на це рішення, і воно вступило в силу. 16 жовтня Вищий адміністративний суд залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій.

У минулому Кабміні у відповідь на рішення судів заявляли, що відновлювати соцвиплати на Донбасі не будуть, оскільки це технічно неможливо.

Читайте також: Україна припиняє виплати мешканцям непідконтрольного Донбасу