Україна
5 червня 2016
Лікарів пересадять на сучасні мотоцикли
Така ініціатива зробить надання невідкладної допомоги оперативнішим.
news-image

В Україні буде втілено проект "Екстрена медична допомога на мотоциклах в Україні", повідомляє «Є!».

Ним опікується Всеукраїнська спілка парамедиків. Перший медмотоцикл із обладнанням та медикаментами збираються випустити на дороги вже у квітні 2017 року.

Першим нових медиків оцінить Київ, "враховуючи такі фактори як трафік на дорогах, затори та час приїзду швидкої допомоги до пацієнта", - йдеться у пояснення нововведення.

"Екстреною медичною допомогою на мотоциклах користується більшість розвинутих країн. Українці також заслуговують якісної, а головне - вчасної медичної допомоги. "Швидка" задовго їде на виклик, що часто стає фатальним для пацієнта. В середньому в Києві швидка приїздить за 25 хвилин. Цей час можна зменшити в 3-4 рази, використовуючи мотоцикли", - написано на сайті спілки.

Заради такої мети лікарів навчать водити важкі мотоцикли.

"На мотоциклі їздитиме один лікар. Не парамедик, не медична сестра, а саме лікар. Якщо виклик складний - зупинка серця, масова травма - то пасажиром виїжджатиме фельдшер чи ще один лікар. Будемо проводити відбір, а також наші лікарі проходитимуть додаткове навчання самостійної роботи на виклику, а також курси водіння важких мотоциклів. Також обладнані мотоцикли в разі екстреної необхідності можна буде використовувати для термінової доставки крові, медичних препаратів чи інших життєвонеобхідних засобів", - пояснено на сайті організації.

Служба термінової медичної допомоги на мотоциклах працюватиме разом з Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва.

Час реагування та приїзд у важкодоступні місця - переваги використання медмотоциклів. До того ж, вартість санітарного мотоцикла значно нижча, ніж санітарного автомобіля, і споживання пального значно нижче.

Громадська організація планує самостійно забезпечувати мотоцикли медикаментами та пальним. 

Читайте також: У Львові лікар відмовив бійцю АТО в наданні медичної допомоги