Світ
7 червня 2016
На похорон Мохаммеда Алі прилетить Ердоган, а Білл Клінтон виступить з надгробною промовою
Труну з тілом великого боксера будуть нести вісім чоловік, включаючи Уілла Сміта і Леннокса Льюїса.
news-image

У прощанні і похороні легендарного боксера Мохаммеда Алі, який помер минулої п'ятниці, запланована участь колишнього президента США Білла Клінтона, короля Йорданії Абдалли, президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, актора Уілла Сміта і колишнього абсолютного чемпіона світу в суперважкій вазі британця Леннокса Льюїса, передає «Є!»

Як повідомив у понеділок представник сім'ї покійного Боб Ганнелл, похоронні заходи підготовлені в чіткій відповідності з побажаннями, які давав сам Алі до смерті.

Протягом одного тижня Мохаммед ознайомився з планом цілком, запевнив, підписав і затвердив його, - зазначив Ганнелл.

Він, зокрема, розповів, що жалобні заходи триватимуть 9 і 10 червня. Прощання за традиційним мусульманським обрядом відбудеться в четвер на арені "Фрідом-Хол", який розрахований на 18 тис. осіб і де Алі виграв свій перший бій на професійному рингу в 1960 році.

Друга меморіальна служба відбудеться наступного дня на арені "Кей-еф-сі Ям", розрахованої на 15 тис. місць.

Біллу Клінтону довірено виступити з надгробної промовою.

Труну з тілом великого боксера будуть нести вісім чоловік, включаючи Уілла Сміта і Леннокса Льюїса. Темношкірий актор зіграв головну роль у фільмі "Алі" (Ali, 2001), яка принесла йому номінацію на кінопремію "Оскар", а також дружбу з Мохаммедом і його сім'єю. Льюїс удостоєний честі за те, що поряд тільки з Алі і Евандером Холліфілдом тричі добивався титулу чемпіона світу в суперважкій вазі.

Алі, протягом 32 років страждав від хвороби Паркінсона, помер 3 травня на 75-му році життя. Смерть сталася в результаті септичного шоку, який стався з невстановленої, але природній причині. У минулі вихідні тіло Алі було доставлено на літаку в його рідне місто Луїсвілл в американському штаті Кентуккі, де 10 червня мають відбутися похорони спортсмена.
Він за свою професійну кар'єру провів 61 бій, здобувши 56 перемог (37 нокаутом) і зазнавши п'ять поразок. Його ім'я стало символом професійного боксу, а придумана їм тактична схема "руки працюють, бачать очі; пурхати, як метелик, жалити, як бджола" використовується і понині. Також він є олімпійським чемпіоном 1960 року. У 1999 році Алі був визнаний "спортсменом століття".
Однак за свої перемоги Алі заплатив високу ціну. Близько 29 тисяч ударів в голову не пройшли безслідно. Виявлене в 1984 році прогресуюче руйнування нейронів мозку і інших відділів центральної нервової системи - страшний діагноз для найшвидшого, потужного, діяльного й заслуженого боксера в США.

Втім, Алі відмовився поступатися захворюванню, зайнявся благодійною і громадською діяльністю. Колишня слава і популярність трансформувалися в шану і повагу. Незважаючи на тремтячі від недуги руки і скам'яніле обличчя, він запалив Олімпійський вогонь Ігор в Атланті  у 1996 році. З 1998 по 2008 роки був послом доброї волі ЮНІСЕФ. У 2005 році президент Джордж Буш нагородив Алі президентською медаллю Свободи - однієї з двох вищих нагород для цивільних осіб США.

Читайте також: Суд пожалів та відпустив «золотого» заступника губернатора Миколаївщини