Україна готова купувати російський газ за конкурентною ціною
НАК "Нафтогаз України" направила ПАТ "Газпром" пропозицію підписати доповнення до контракту між сторонами, яке дозволить Газпрому повернутися в коло потенційних постачальників "Нафтогазу".
news-image

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу", передає «Є!».

Як наголошується, дане доповнення покликане врегулювати спірні питання щодо умов поставок російського газу в Україну протягом наступних трьох кварталів та є частиною "зимового пакета".

Підписання такого документа є стандартною комерційною практикою між компаніями з 2014 року.

Позиція Нафтогазу є незмінною протягом останніх 1,5 років: закупівля газу у Газпрому можлива, якщо російська компанія запропонує нижчу ціну, ніж європейські постачальники Нафтогазу, - сказано в повідомленні.

Нафтогаз вважає економічно обґрунтованою ціною газу від Газпрому ціну на рівні "хаб мінус транспорт".

Нафтогаз очікує, що цінові умови на європейському ринку газу будуть найбільш привабливими протягом третього кварталу, тому компанія поки скоротила закупівлю імпортного газу.

Диверсифікація джерел постачання газу є необхідною вимогою для енергетичної безпеки України і є одним з пріоритетів стратегії Нафтогазу. Наявність широкого кола потенційних постачальників є гарантією того, що Україна закуповує газ на найбільш конкурентних умовах, - заявляють в "Нафтогазі".

Раніше повідомлялося, що "Газпром" отримав листа від "Нафтогазу України" про відновлення поставок російського газу в другому півріччі 2016 року і першому кварталі 2017 року.

Нагадаємо, що опалювальний сезон 2015-2016 років був першим, який Україна пройшла без закупівлі газу у Росії. Нафтогаз не купує газ у Газпрому з листопада 2015 року.

Читайте також: «Нафтогаз» відмовився платити «Газпрому» за «ДНР» та «ЛНР»