Українська економіка повернулася до позитивної динаміки - Світовий банк
Економіка України зросла на 0,1% в першому кварталі 2016 року.
news-image

Про це йдеться в останній доповіді Світового банку, присвяченій глобальним економічним перспективам, повідомляє «Є!».

Експерти зазначають, що скорочення на 9,9% в 2015 році не було настільки критичним, як передбачалося раніше.

Інші дані цього року також вказують, що спад досягнув нижньої межі, – йдеться у доповіді.

Як зазначили в Світовому банку, після різкого зростання цін в 2014 і 2015 роках, «пов'язаних з девальвацією гривні і курсовими реформами», інфляція сповільнилася на тлі стабілізації валюти.

Західна частина України не є безпосередньо ураженою конфліктом і відновлюється. Втім, експорт та імпорт перебувають на рівні більш ніж удвічі нижчому, ніж у 2012 році і залишаються слабкими. Здатність банківського сектора до кредитування різко обмежена, – зазначають експерти.

Загалом у поточному році у Світовому банку прогнозують зростання українській економіці на рівні одного відсотка ВВП, у наступному – двох відсотків, а в 2017 році – трьох відсотків.

Щодо Росії, то у першому кварталі 2016 року скорочення ВВП країни спостерігалося на рівні 1,2% на тлі «падіння обсягів приватних інвестицій та споживання». Саме на стільки впаде економіка РФ у 2016 році, очікують в аналітики Світового банку.

Для порівняння, у 2015 році скорочення було ще більше – на рівні 3,7 відсотка ВВП.

Економіка Росії щосили намагається пристосуватися до низьких цін на нафту, торговельних ембарго і геополітичних проблем, які продовжуються, - зазначають у Світовому банку.

Однак уже в 2017 році експерти очікують для Росії деякого зростання ВВП – на рівні 1,4%.

Водночас Світовий банк погіршив свій прогноз для світової економіки. За нинішніми прогнозами глобальний ВВП зросте на 2,4% у 2016 році, тоді як ще у січні очікування були на рівні 2,9%. Причинами називається повільне зростання розвинених економік, низькі ціни на сировину, слабка глобальна торгівля та скорочення потоків капіталу.

Читайте також: Бальцерович помітив в Україні економічне зростання