Чорні діри народжують зірки, - астрономи
Відкриття змінює звичне уявлення, згідно з яким чорні діри живлять хмари розжареного газу.
news-image

Міжнародна група астрофізиків провела спостереження за віддаленим галактичним скупченням і виявила, що джерелом газу, що падає на ядро ​​галактики, є холодні молекулярні хмари. Наближаючись до надмасивної чорної діри, ця міжзоряна речовина активує процеси утворення зірок. Стаття опублікована в журналі Nature, інформує «Є!».

Вчені досліджували кластер галактик Abell 2597, віддалений від Землі на мільярд світлових років, за допомогою Великого телескопа в Паранальской обсерваторії, що розташована в пустелі Атакама в Чилі.

Вони вивчили розташування і рух холодного газу, який, як виявилося, утворює масивний аккреційний потік в сторону чорної діри, розташованої в центрі найяскравішої галактики скупчення (BCG) - гігантської еліптичної галактики, оточеної щільною хмарою гарячої плазми.

Виявилося, що гарячий іонізований газ є всього лише оболонкою, всередині якої знаходяться набагато холодніші і масивніші молекулярні хмари. При певних умовах вони спрямовуються до поверхні чорної діри, що, в свою чергу, підтримує процеси зореутворення в міжзоряному середовищі поблизу від ядра галактики.

Відстань, на яку розтягнувся падаючий холодний газ, оцінюється астрономами від декількох до десятків парсеків, а маса молекулярних хмар - в мільйон планет Земля.

Відкриття змінює звичне уявлення, згідно з яким чорні діри живлять хмари розжареного газу.

Читайте також: Сонце залишилось без плям, - вчені