Події
10 червня 2016
Україна відмовилась покупати російський газ
"Нафтогаз" не задовольнила запропонована росіянами ціна на газ.
news-image

Ціна російського природного газу для України в третьому кварталі повинна бути нижче $ 177 за 1000 куб.м, написав в Facebook директор з розвитку бізнесу компанії Національної акціонерної (НАК) «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає «Є!».

Він підкреслив, що 9 червня на німецькому ринку (хаб NCG) вартість газу на липень була нижче $ 173 за 1000 куб.м. Представник «Нафтогазу» зауважив, що ринкова ціна російського газу для Києва повинна визначатися з формули "німецький хаб мінус транспорт до нього від кордону РФ-Україна».

Тому ми в таких умовах (ціна $ 177 на третій квартал) газ у «Газпрому» купувати взагалі не будемо, - підкреслив Вітренко.

Він додав, що весь необхідний українській стороні газ Київ закупить на європейському ринку.

«Благо з цим у нас проблем тепер ніяких немає», - зазначив директор з розвитку бізнесу компанії.


Топ-менеджер НАК зауважив, що готовність купувати газ у російської монополії залежить не тільки від його вартості, а й від обов'язкового внесення доповнень до контракту від 2009 року, що включають відмову від умови «бери або плати» на найближчі три квартали.

Якщо цього не буде, ми не будемо купувати у них газ, при цьому не будемо ризикувати нашої юридичною позицією в Стокгольмському арбітражі, - підсумував Вітренко.


Нагадаємо, глава Міненерго Росії Олександр Новак Раніше говорив, що контрактна ціна на газ для України в другому кварталі в $ 177 за 1000 куб.м без знижки була комфортніше цін європейського споту, і тому є "цілком ринковою".

Читайте також: Україна готова купувати російський газ за конкурентною ціною