Україна
10 червня 2016
ІноЗМІ про Україну: невгамовна Савченко і черговий скандал навколо СБУ
Огляд іноземної преси. 4 – 10 червня.
news-image

Надія Савченко знову на передових шпальтах західної преси. Поки новоспечений народний депутат привертає увагу журналістів своєю неординарною поведінкою, на Заході обговорюють новий скандал навколо Служби безпеки України. Українські спецслужби звинувачують у тортурах, неконтрольованому ринку зброї із зони АТО та у сумнівних свідченнях про нещодавнє перехоплення імовірно французького терориста. Рішення французького сенату про поступове зняття санкцій з Росії також не залишилося осторонь.

 

Савченко спочатку буянила у російській в’язниці, тепер – в українському парламенті, – The Daily Beast

В понеділок, 6 червня, американський інформаційний сайт The Daily Beast присвятив свою статтю Надії Савченко. Автор статті, російська журналістка Анна Нємцова, описала весь біографічний шлях нового народного депутата. Тепер постало питання, куди саме спрямувати неординарний пил Надії. Журналістка написала, що і на Заході, і у самій Україні було багато сперечань стосовно цього, а деякі експерти сходилися на думці, що Савченко має очолити антиросійську пропаганду. Проте, як відмітила автор статті, сама Надія не збирається спрямовувати свою боротьбу саме проти якоїсь конкретної країни, а хоче бути насамперед проукраїнською. Нємцова також зазначила, що багатьом українцям подобається така «жінка-динаміт», адже вони сподіваються, що саме вона призведе до змін у непопулярному уряді.

Також у The Daily Beast відмітили кардинальну різницю в іміджі Савченко та лідера її партії. На відміну від звичного гламурного вигляду Юлії Тимошенко, що любить одяг світових модельєрів, у Надії немає навіть і найдешевшого манікюру. На думку автора статті, саме така простуватість і привертає до Савченко.

Проте у Савченко є і противники в Україні. Народний депутат Вадим Рабинович вже назвав Савченко агентом Путіна, вважаючи, що російський президент направив її до України з метою дестабілізувати ситуацію тут та спровокувати революцію.

Україна – це базар нелегальної зброї на порозі Європи, – The Daily Beast

У четвер, 9 червня, The Daily Beast опублікував ще одну статтю Нємцової, у якій на цей раз аналізувалася невтішна, на думку російської журналістки, ситуація з нелегальним продажем зброї в Україні, а також критикувалися дії СБУ. «Неконтрольований базар зброї на кордоні з Європою» – саме так назвала Україну журналіст видання.

Нємцова також скептично поставилася до затримання 6 червня 25-річного француза Грегуара Мото, який, за інформацією українських спецслужб, віз до ЄС через Україну величезний арсенал нелегальної зброї, купленої у зоні АТО. Офіційно українська сторона назвала його терористом, що планував здійснити 15 терактів. Проте, на думку автора статті, інформації від СБУ зараз не довіряють навіть самі українські журналісти, і в них є для цього приводи. Журналіста The Daily Beast насторожило, що прес-конференція Голови СБУ Василя Грицака, на якій той рапортував про затримання французького ймовірного терориста, як раз відбулася у той момент, коли навколо українських спецслужб точиться міжнародний скандал. 15 терористичних актів у Євросоюзі, які, за словами Грицака, вдалося попередити співробітникам СБУ, охарактеризували лише як намагання української сторони врятувати свій міжнародний імідж.

Справа у тому, що за інформацією авторитетних міжнародних неурядових організацій Human Rights Watch та Amnesty International, СБУ систематично порушують права людини, застосовуючи тортури по відношенню до полонених сепаратистів. Голова делегації спостерігачів ООН Малькольм  Еванс зауважив, що українська сторона не пустила його співробітників до «кількох районів, у яких, за попередньою інформацією, відбувалися затримання людей і мали місце тортури». Також Нємцова пригадала нещодавній скандал навколо пов’язаного із СБУ веб-сайту «Миротворець», що опублікував список імен журналістів, акредитованих у ДНР та ЛНР. Західна преса вкрай негативно поставилася до такого кроку, назвавши його неприпустимим замахом на свободу преси в Україні. Усе це, на думку журналіста американського видання, дає підстави для критики СБУ.

На фоні розколу у ЄС, Французький Сенат вимагає зняти санкції проти Кремля, – InternationalBusinessTimes

Американська преса також не залишила осторонь резолюція Сенату Франції «поступово» зняти санкції з Росії. У четвер, 9 червня, інформаційний сайт InternationalBusinessTimes нагадав, що законодавчий орган Франції 302 голосами підтримав зазначене рішення. Резолюцію схвально зустріли у Росії.

«Щойно Мінські домовленості буде виконано, санкції знімуть», – прямо заявив Арлем Дезір, колишній перший секретар Соціалістичної партії, а зараз державний міністр Франції з європейських справ.

У IBT нагадали, що у ЄС заплановане обговорення питання санкцій вже цього місяця, на якому, щоб продовжити економічний тиск на Росію, рішення має бути прийнятим одностайно усіма представниками.

 

Надія Савченко поступово стає головним обличчям України у західних виданнях. Потужний піар, ексцентрична зовнішність та гучні, проте дуже часто популістські заяви, зробили із колишньої української військової льотчиці головного постачальника інформаційних приводів для преси. При цьому, імідж Надії непостійний: її то описують, як незламну націоналістку, що вбиватиме сепаратистів, то як м’якого дипломатичного парламентера, що вже начебто готова надати повну амністію усім проросійським бойовикам. Тепер постало головне питання, як саме можна використати такий запал українського новоспеченого депутата. Схоже, ані українські політика, ані західні партнери, цього ще не вирішили і тільки придивляються до Надії з певним побоюванням. Україна, що нещодавно тільки пережила надскладну внутрішньополітичну кризу, навряд готова до нової дестабілізації. До того ж, викликають підозри численні заяви деяких українських політиків, що Надія начебто працює в інтересах Кремля.

«Безконтрольний базар нелегальної зброї», «тортури та систематичні порушення прав людини» саме з такими словами у західній пресі поки що доводиться миритися Україні. Офіційним органам української влади продовжують недовіряти на Заході. СБУ стверджує, що попередила теракти у Франції під час Євро-2016, проте у закордонній пресі слова подяки та прихильності зустрічаються нечасто. Набагато більше лунає нещадної критики на адресу українських службовців. На жаль, публікація списків журналістів сайтом «Миротворець», а також блокування допуску міжнародним спостерігачам у зоні АТО значно знизили рівень довіри до України серед західної преси.

СБУ усіма способами намагається виправити ситуацію, проте поки що це не вдається. Операція із попередження терористичних актів у Франції мала б стати плюсом, проте її аргументованості виявилося недостатньо, щоб довести до європейців серйозні наміри молодого француза організувати саме теракт. Закордонна преса схильна бачити у ньому лише банального контрабандиста, що вирішив скористатися недостатнім рівнем контролю за переміщеннями зброї в України, із звичною метою власного збагачення. Таким чином, навіть той інформаційний привід, що мав би покращити імідж українських спецслужб на Заході, фактично використали проти них самих.

 

Костянтин Рубель