Події
23 червня 2016
Новгородські археологи виявили невідому раніше давньоруську лайку
У шарі першої половини XIV століття був виявлений великий документ, в якому і зустрілося нове слово.
news-image

Археологи виявили раніше невідому давньоруську лайку, що означає "злодій" або "шахрай", на берестяній грамоті в ході розкопок у Великому Новгороді, передає «Є!» із посиланням на ТАРС.
Таке тлумачення дали лінгвісти слову "посак", яке зустрілося їм на бересті вперше за 60 років археологічних робіт, повідомили журналістам в Новгородському музеї-заповіднику.

Знахідка змусила вчених поламати голову. В шарі першої половини XIV століття був виявлений досить великий документ, який містить запис оброку або боргу. У ньому є слово "посак", виявлений в берестяних документах вперше. Академік РАН Андрій Залізняк на основі псковських і товариських говірок дав тлумачення йому як "злодій" або "шахрай", - сказала представник музею.

Загальний сенс грамоти поки не розшифрований, додали вчені.
Берестяне послання стало тисяча вісімдесят другим за рахунком з моменту початку археологічних досліджень у Великому Новгороді. Вперше грамоти тут були виявлені в 1951 році.

Читайте також: Легенда про Кия, Щека та Хорива не підтверджується археологічними дослідженнями – археолог Михайло Сагайдак