Вища освіта - один із факторів виникнення ракової пухлини, - вчені
Вчені досліджували небезпеку виникнення гліоми і менінгіоми у людей з більш високим соціально-економічним статусом.
news-image

Британські та шведські вчені виявили, що люди із більш високим соціально-економічним статусом (зокрема, освітою і доходом) частіше за інших страждають злоякісними пухлинами головного мозку, повідомляє «Є!».

Результати дослідження опубліковані в Journal of Epidemiology & Community Health.

Співробітники Лондонського університетського коледжу і Каролінського інституту включили в обсерваційне популяційне дослідження понад 4,3 мільйона чоловік, що народилися у Швеції з 1911 по 1961 рік і проживали в країні в 1991 році. У них виявляли всі випадки первинної діагностики раку мозку (за даними Національного реєстру раку) з 1993 по 2010 рік.

Ці дані зіставляли з інформацією про рівень освіти, сімейний дохід, рід занять і сімейний стан учасників з поправкою на вік, район проживання і період часу.

За час дослідження вчені виявили 5735 випадків раку мозку у чоловіків і 7101 - у жінок. З'ясувалося, у чоловіків з не менш ніж трьома роками університетської освіти частіше розвивається гліома в порівнянні з тими, хто отримав лише первинну освіту. Серед чоловіків із високим доходом захворюваність цією пухлиною також виявилася підвищеною.

У жінок із вищою освітою в порівнянні з первинним вчені виявили підвищений ризик гліоми і менінгіоми. Також захворюваність гліомою виявилася вищою у людей, зайнятих інтелектуальною працею, а також у офіційно або фактично одружених чоловіків.

Крім того з'ясувалося, що чоловіки, не зайняті ручною працею, приблизно на 50 відсотків частіше страждають акустичної невідомою (доброякісною пухлиною слухового нерва).

Дослідники відзначають, що незважаючи на чітку кореляцію, причини такого взаємозв'язку залишаються невідомими. На їхню думку, виявлений ​​взаємозв'язок може бути пов'язаний із кращим виявленням і реєстрацією раку серед людей із високим соціоекономічним статусом.

Читайте також: В Баку хірург відрізав жінці праву ногу замість лівої