Світ
20 листопада 2014
Борис Нємцов: наша влада не дуже адекватна і страждає параноєю
Можливість повстання в РФ - питання не до російського народу, а до влади. Чи можлива революція в Росії? На мій погляд, так.
news-image

Якщо влада планує вічно правити і красти, якщо влада не хоче чути народ, то для громадян країни залишається єдиний спосіб змінити своє життя - це повстання. Навіть терплячий російський народ рано чи пізно вийде на Червону площу з вилами, пише Борис Нємцов для "Новий час".

Тому можливість повстання - питання не до російського народу, а до влади РФ. Чи розуміє вона, що Майдан організувал не Держдеп, що народ озвірів від дій Януковича і вийшов на вулицю? Мені здається, що ні. Та й взагалі наша влада не дуже адекватна і страждає параноєю: їй скрізь ввижаються змови.

Крім того, російська влада свято вірить, що будь-який народ тупий, слабкий і ненажера. Що він не може вийти на вулиці, якщо за це не заплатять. Тому Путін і нав'язує росіянам тезу, мовляв, всі люди, що вийшли на Майдан, з потрохами куплені Держдепом. Вам це здається диким, але в Росії це - головна ідея ублюдочною кремлівської пропаганди, від якої вже попросту нудить. Але, тим не менш, вона працює.

Більш того можливий сценарій подальшого розпаду Росії на кілька країн. Справа в тому, що зараз РФ існує як єдина держава лише завдяки цинічній угоді між Путіним і Кадировим. Глава Чеченської республіки щорічно отримує від Путіна $ 2 млрд за схемою "я тобі - гроші, ти мені - лояльність", розкидає під час лезгінки п'ятитисячні купюри, купує "Бентлі" і "Роллс-ройс". Мабуть, наїздився в Емірати, надивився на шейхів і вирішив, що такий же.

Але фантасмагорія і знущання закінчаться разом з грошима. Закінчаться гроші - закінчиться контракт, так само як і лояльність, і в Чечні знову почнеться сепаратизм, боротьба за суверенітет і незалежність.

При цьому я не ставив би знак рівності між сучасною Росією і СРСР. Все ж у останнього була громіздка і неефективна планова економіка, а в РФ капіталізм - вільне ціноутворення, курс долара, рубля. Все це продовжує життя режиму і робить його сильніше. Посилення режиму взагалі властиво капіталізму.

Борис Нємцов