Політика
20 листопада 2014
Армія США отримала право увійти в Україну. Маккейн пригрозив Росії «Пеклом розплати»
Сенат США в першому читанні прийняв законопроект згідно з яким Україні відтепер присвоюється статус американського союзника, без всякого членства в НАТО.
news-image

Сенат США в першому читанні прийняв законопроект згідно з яким Україні відтепер присвоюється статус американського союзника, без всякого членства в НАТО.

Даний закон зобов'язує Сполучені штати Америки в разі прямої військової агресії Росії проти України ввести свої війська на територію союзної країни для протистояння російському ворогові.

Точно такий же статус присвоюється Грузії та Молдові, з відповідними наслідками для Росії.

Проект передано профільній комісії для підготовки до прийняття в остаточному читанні.

Проект передбачає надання статусу союзника, без членства в НАТО, на період, протягом якого кожна з цих країн буде відповідати заданим критеріям, з метою передачі або потенційної передачі систем оборони або послуг оборони.

Проект рекомендує президенту США Бараку Обама збільшити взаємодію Збройних сил США з озброєними силами України, Грузії, Молдови, Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Косово, Македонії, Чорногорії та Сербії, і посилити допомогу США і НАТО в забезпеченні безпеки цих країн.

Крім того, проект передбачає внесення змін до Закону про природний газ з метою застосування екстреної процедури затвердження експорту природного газу членам СОТ, і закликає Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Агентство з торгівлі та розвитку, Корпорацію приватних міжнародних інвестицій (OPIC) і Групу Світового банку підтримати надання підтримки Україні, Грузії та Молдові з метою експлуатації запасів природного газу, нафти та розвиток альтернативних джерел енергії.

Документ забороняє всім федеральним відомствам та установам робити які-небудь дії з метою визнання суверенітету Росії над Кримом або надання будь-якої іншої підтримки незаконної анексії Криму Росією. 

Між тим сенатор Маккейн пригрозив Росії «Пеклом розплати». Він зазначив, що факти знищення російськими терористами малазійського літака будуть встановлені в ході розслідування.

«Якщо виявиться, що це результат дій або терористів, або ж самій Росії, які переплутали його (літак) з українським військовим літаком, я думаю, що для них настане Ад розплати», - заявив він в ефірі американського телеканалу MSNBC.

Він підкреслив, що за останні кілька тижнів світ дізнався, «якими можуть бути можливості російських і проросійських бойовиків».

На сайті Маккейна з'явилася заява із закликом до негайної військової підтримки України.

«Це потрібно почати негайно з надання зброї, в тому числі протитанкових і протиповітряних видів зброї, про що українське керівництво неодноразово просило.

Це ганьба, що адміністрація США як і раніше відмовляється допомогти нашим українським партнерам з військовими можливостями », - підкреслив Маккейн.