Суспільство
12 липня 2016
В цей день у 1876 році в Одесі народився льотчик-випробувач Сергій Уточкін
Політ на аероплані 15 березня 1910-го зробив його другим льотчиком Російської імперії.
news-image

12 липня 1876 року в Одесі народився льотчик-випробувач, спортсмен Сергій Уточкін, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

Це була надзвичайно обдарована особистість. Чемпіон країни з велосипедних перегонів, неодноразовий призер автомобільних й мотоциклетних перегонів.

Сергій Уточкін заснував в Одесі дві футбольні команди, займався багатьма іншими видами спорту (теніс, фехтування, гребля, ковзанярський спорт, плавання, бокс, боротьба).

Стрибав із парашутом, пірнав у водолазному костюмі. Сам збудував яхту і перемагав у регатах. Його не могли спинити ні травми, ні падіння, не переломи.

В 1907-му здійснив самостійний політ на повітряній кулі і згодом повністю захопився авіацією. Першій політ на аероплані 15 березня 1910-го зробив його другим льотчиком Російської імперії (тижнем раніше такий же політ здійснив Михайло Єфімов).

У подальшому на рахунку Сергія Уточкіна сотні показових польотів, безстрашний переліт Петербург–Москва за несприятливих погодних умов.  

Побачені в дитинстві польоти Уточкіна закохали в небо творця космічних ракет Сергія Корольова, а також майбутніх авіаконструкторів Павла Сухого, Миколу Полікарпова, Сергія Іллюшина і неймовірну кількість хлопчиків.  

В останні роки життя страждав від нервових розладів, лікувався в психіатричній лікарні.

Помер 13 січня 1916-го від запалення легенів.  

Величезна більшість знала тільки Уточкіна-спортсмена. Люди, що знали його близько, з перших же моментів зближення раптом переконувалися, є ще інший, ретельно захований від натовпу. Мало хто знав мрійника та романтика, закоханого у сонце та море, шукача краси у житті, в якому щось було від Дон-Кіхота, щось від Глана, щось він античного філософа-стоїка… У його колиски було багато добрих фей, які розкидали свої дари, але зла фея їх обплела ниткою трагізму, – написав у некролозі Юліус Емброс.

         

Читайте також: Завтра на Майдані відсвяткують день народження Олега Сенцова