Світ
13 липня 2016
У Швейцарії виписали перші штрафи за носіння паранджі
Порушникам загрожує штраф до 9200 євро.
news-image

У італомовні кантоні Тічино в Швейцарії громадян вперше після прийняття закону оштрафували за носіння бурки та паранджи в громадському місці, повідомляє RT, передає «Є!»

Закон, який забороняє носіння релігійного одягу, що повністю закриває обличчя, був прийнятий на референдумі, і вступив в силу в п'ятницю.

Відразу ж знайшлися активісти, які вирішили випробувати новий закон на практиці. Захисники прав мусульман Нора Іллі та Рашид Нікказа демонстративно пройшлися вулицями Локарно в ісламському одязі і були оштрафовані поліцією. 

Рашида зобов'язали сплатити 230 швейцарських франків (більше 200 євро), а 19-річній Норі за носіння паранджі в громадському місці належить виплатити від 100 до 10 тисяч франків (більше 9000 євро). Точну суму визначать пізніше.

 Під час референдуму, ініційованого в 2013 р жителями Тічино, 65% громадян висловилися за заборону в кантоні носіння бурки, паранджі, нікабу і іншого одягу, що покриває обличчя. Заборона не поширюється на інші предмети, що приховують обличчя, наприклад, маски, балаклави і захисні шоломи.

У листопаді 2015 р влада кантону остаточно схвалили закон.

На даний момент жителі Тічино мають намір звернутися до парламенту країни і висунути ініціативу на федеральний рівень. Населення кантону становить 350 тисяч осіб, 70 відсотків з них є католиками. 

За дотриманням нових правил зобов'язана стежити поліція. Для цього в штат управлінь внутрішніх справ введена спеціальна посада - «міжкультурний посередник», який буде навчати співробітників правоохоронних органів спілкуватися з потенційними порушниками, яким загрожує штраф до 9200 євро.

Читайте також: Українська молодь звернулася до поляків із закликом до примирення