Світ
14 липня 2016
Мей стала новим прем'єром Британії, Кемерона проводжали оваціями
Церемонія, за допомогою якої призначили пані Мей, називається "цілування рук".
news-image

Колишня голова МВС Британії отримала від королеви Єлизавети II пропозицію сформувати новий уряд країни. Так Тереза Мей офіційно стала прем'єр-міністром, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Коли Мей приїхала до Букінгемського палацу, там ще перебував колишній прем'єр Девід Кемерон, який попросив у королеви про відставку за кілька хвилин до призначення своєї наступниці.

Церемонія, за допомогою якої призначили пані Мей, називається "цілування рук". Але насправді прем'єр-міністри руку монарху вже не цілують, а лише вдають поцілунок, не торкнувшись руки губами.

Одразу після цього Тереза Мей прибула до резиденції на Даунінг-Стріт, 10. Вона стала другою в історії Британії жінкою-прем'єром після Маргарет Тетчер, яка також представляла консерваторів.

У своїй вітальній промові пані Мей сказала, що її мета - зміцнити зв'язок між націями Сполученого Королівства. Вона наголосила на необхідності боротися з несправедливістю і нерівністю, даючи більше можливостей бідним сім'ям, безробітним і знаходяться на межі бідності.

Покидаючи Європейський Союз, ми викарбуємо для себе нову сміливу позитивну роль у світі. І ми побудуємо в Британії таку державу, яка працюватиме не для привілейованої меншості, а для нас усіх. Це буде місією уряду, який я очолила, - наголосила вона.

 

Своєю чергою, Девід Кемерон перед тим, як вирушити до Букінгемського палацу, виступив з прощальною промовою, в якій назвав головними досягненнями свого уряду допомогу бідним країнам і легалізацію гей-шлюбів. Парламентарі провели Кемерона оваціями.

Його рішення покинути посаду пов'язане з результатом референдуму про членство Британії в ЄС. Пан Кемерон виступав за те, аби країна лишилася у ЄС, але перемогли прихильники "брекзиту".  

Читайте також: Девід Кемерон оголосив про відставку та заспівав у прямому ефірі (відео)