Київ
18 липня 2016
119 років тому був заснований Київський річковий порт
Київський річковий порт використовувався для перевезень зерна, солі, лісу, промислових товарів.
news-image

18 липня 1897 року (6-го по ст. ст.) відбулося освячення та офіційна закладка київської гавані - заснування Київського річкового порту, нагадує «Є!» із посиланням на Київський календар.
Після церемонії освячення до першої чавунної причальної тумби була прикріплена металева дошка з написом про це  дійство, а Київському генерал-губернатору генерал-лейтенанту О.П.Ігнатьєву на згадку вручили срібну кирку.
Після привітань робочих з початком будівництва офіційні особи піднялися на землечерпальну машину «Дніпровська-2», де О.П.Ігнатьєв повернув ручку електричного приводу і запустив агрегат в дію.
На завершення церемонії присутні перейшли на пароплав «Микола-ІІ» і переправилися на лівий берег Дніпра на дачу, де був влаштований святковий сніданок.
Нова гавань річкового порту, побудована в 1897-1899 роках, мала назву «Київська гавань імператора Миколи ІІ-го» і на той час була найбільшою в Російській імперії.
Київський річковий порт використовувався в основному для перевезень зерна, солі, лісу, промислових товарів.
Після споруди Дніпровського каскаду ГЕС він став доступний для великих суден і фактично перетворився на транзитний порт, через який йшли вантажі портів басейну Дніпра. Вантажі з великотоннажних суден перевантажували на флот, який обслуговував мілководну частину Дніпра і Десну, і навпаки.
У 1993 році порт став відкритим акціонерним товариством.