Світ
29 липня 2016
У Фінляндії розпочала роботу радіостанція, що передає новини з Росії, Криму та Донбасу
Фінські журналісти зазначили, що ніхто не хоче брати відповідальність за діяльність цього ЗМІ.
news-image

Як повідомляє Yle, у Тампере в липні цього року розпочала мовлення радіостанція Love FM, що випускає в ефір політично забарвлені новини фінською мовою, запозичені здебільшого з російських ЗМІ. Керує радіостанцією, принаймні, формально, американський громадянин, який не захотів дати коментарі на тему фінансування радіостанції, її діяльності або співробітників, передає «Є!»

Повідомляється, що радіостанція планує також розпочати мовлення у містах Оулу, Ювяскюля і Куопіо.

Новини починаються зі знаменитих позивних радіо «Маяк» на мелодію «Підмосковних вечорів». Основний зміст береться з лояльних Кремлю російських ЗМІ і часто присвячений питанням зовнішньої і внутрішньої політики Росії, а також життю Криму, Донецької та Луганської областей.

Інформація про те, хто стоїть за діяльністю і фінансуванням нової радіостанції, вкрита завісою таємниці. Заявку на отримання ліцензії на радіомовлення подав фінський громадянин Інто Хилтунен від імені компанії Love FM Oy. У заяві в якості джерела фінансування були вказані кошти від продажу нерухомості - одного будинку і двох квартир.

У телефонному інтерв'ю російській службі Yle Інто Хилтунен, однак, не підтвердив свою причетність до керівництва радіостанції. За його словами, він є тільки «хлопчиком на побігеньках», а зараз працює електриком. Як заявив Хилтунен, начальником є ​​американський громадянин Бреді Форд, який відповідає за роботу радіостанції.

На питання про причетність до Love FM Форд по телефону заявив, що про політику говорити не бажає, якщо тільки це не стосується Дональда Трампа. На питання про діяльність радіостанції Форд відмовився відповідати. За його словами, Форд хотів запустити радіостанцію в Каліфорнії, проте там цей процес є куди більш складним і дорогим, ніж у Фінляндії. За словами Форда, в основному Love FM транслює музичні програми, а можливо, незабаром можна буде почути також новини з Америки.

На питання про те, хто фінансує Love FM і чи не стоять за проектом російські інвестори, Форд відповів ухильно:

Всі ті, з ким я працюю, розмовляють фінською без акценту. Я вже говорив про те, що не хочу говорити на тему політики, якщо це не стосується Трампа. До того ж, вам сподобалося, якби я задав вам питання про те, хто дає вам гроші? Неввічливо цим цікавитися.


А на питання, чи має намір Love FM розширюватися на Гельсінкі, він зазначив:

Ще не знаю, подивимося. Було б добре працювати також і в Гельсінкі. Я американець за духом і люблю свою країну. Я куди більше знаю про американську політику, ніж про російську. Все ж Росія - це ваш сусід, і ви повинні любити сусідів.

Згідно фінському закону про свободу слова в ЗМІ у засобів масової інформації, як друкованих, так і будь-яких інших, повинен бути випусковий редактор. В іншому випадку діяльність ЗМІ є незаконною. На питання про редактора Форд спочатку не відповів.

Я не знаю, хто редактор. Для мене ця діяльність в новинку, ми випускаємо новини тільки близько тижня. Мене більше цікавить музика, не хочете поговорити про неї? 95 відсотків нашого ефіру складає музика. Я не фахівець з російських новин, я більше знайомий з американською політикою.

Після цього Форд повісив трубку, і, незважаючи на численні спроби додзвонитися до нього, скидав дзвінки. Пізніше він все-таки зв'язався з журналістами редакції і пообіцяв прислати ім'я людину, що, за його словами, є випусковим редактором радіостанції. У той же час Форд відмовився дати контакти і надіслав лише коротке повідомлення з ім'ям: «Пасі Комсі».

Контакти Комсі швидко знайшлися в інтернеті. Комсі розповів, що він не займає ніяких керівних посад на радіостанції, незважаючи на те, що, за його словами, посаду головного редактора йому пропонували. За словами Комсі, керівну посаду йому пропонуює не Форд, а "треті осіби". На початку розмови Комсі згадав, що співпрацював з радіостанцією, проте уточнив, що займався виключно технічними питаннями. Він також не знає, хто є головним або випусковим редактором радіостанції.

Згідно з даними реєстру підприємств, головою правління Love FM Oy є Трамелл Бреді Форд. Двома членами правління значаться Аніта Паррі і Раймо Маліла.

По телефону Аніта Паррі розповіла, що ніяк не пов'язана з діяльністю радіостанції і спочатку познайомилася з Фордом в минулому році, коли той підшукував працівників для нового радіоканалу, який, за словами Форда, повинен був зосередитися на молодих фінських виконавцях і інді-музиці. За словами Паррі, ніяких розмов про те, що радіостанція також буде випускати новинний контент, особливо що містить проросійські новини, не було. Паррі була також впевнена, що діяльність компанії давно припинена.

Як Паррі, так і Інто Хилтунен, на ім'я якого видано ліцензію на радіомовлення, були здивовані отриманим від журналістів відомостями і стурбовані можливими наслідками для них самих. Номер телефону, який був даний при реєстрації компанії, в даний момент не працює.

Зараз компанія Love FM Oy, яка зареєстрована в державному реєстрі як рекламне агентство, шукає начальника прес-служби та відділу продажів, менеджерів з продажу, оператора і моделей. Якщо вірити регістру, офіс компанії розташований в Гельсінкі. Управління зв'язку при видачі дозволів на частоти не розглядає зміст контенту. Державний департамент цікавить виключно фінансова спроможність компанії-заявника та готовність до постійного радіомовлення. За словами юриста Управління Марі Йостерберг, надання ліцензії на певну частоту є виключно технічним процесом.

У нас немає ніяких прав або можливостей розглядати зміст радіоефіру. Біографічні дані заявників зазвичай теж не розглядаються. В даному випадку ми не бачили причин сумніватися у фінансовій стабільності, - каже Йостерберг.


У додатку до заяви знаходиться бізнес-план, однак він засекречений. Чи є в даному випадку шанс того, що фінансування радіостанції ведеться, наприклад, з Росії?

При оцінці спроможності заявника не береться до уваги те, звідки надходить фінансування, а лише готовність до регулярного мовлення. Ми не можемо знати зміст контенту каналу або станції, і навіть якщо б знали, не могли б приймати його до уваги при розгляді заяви, - пояснила юрист держуправління.


Фінське законодавство обмежує змістовне наповнення засобів масової інформації тільки у випадку з кримінальними порушеннями.

Як повідомили у Yle, через деякий час після публікації цього матеріалу, на сторінках Love FM в Фейсбук з'явився прес-реліз, що розповідає про діяльність радіостанції. У прес-релізі випусковим редактором вказано Пасі Комсі, який раніше спростував свою участь у керівництві радіоканалом. За повідомленням прес-преліза, робота радіостанції фінансується за рахунок реклами.

Читайте також: Олімпійський комітет Росії визнав Крим українським (фото)