Суспільство
9 серпня 2016
Одесит в суді вимагає спростувати заяву «Одеса - російське місто» (відео)
Відповідачем у справі є активістка «Антимайдану» Олена Радзиховська.
news-image

Керівник одеської обласного осередку «Правого сектора» Сергій Стерненко подав до Суворовського районного суду Одеси позов про захист честі і гідності, в якому, серед іншого, вимагає спростувати заяву про те, що «Одеса - російське місто», передає «Є!» із посиланням на Думская.

Відповідачем у справі є викладач ОНУ ім. Мечникова і активістка «Антимайдану» Олена Радзиховська.

Як випливає з позовної заяви, інцидент, який став приводом для звернення до суду, стався 28 червня 2016 року - в День Конституції. Тоді група проросійських активістів, серед яких була Радзиховська, проводила мітинг біля будівлі облради на Канатній, 83. Вони принесли на акцію труну з написом «Конституція». Стерненко вступив в діалог з учасниками заходу, але почув на свою адресу «пару слів».

У своєму позові Стерненко оцінив завдану йому моральну шкоду в одну гривню і звернувся до суду з проханням зобов'язати Радзіховську вибачитися і спростувати неправдиву інформацію, що ганьбить його.

З огляду на те, що образи були нанесені йому на масовому заході в присутності активістів «Правого сектора», він вимагає, щоб Радзиховська вибачилася і спростувала свої слова на загальних зборах обласного осередку цієї організації.

Також Сергій Стерненко вимагає визнати недостовірною заяву відповідача про те, що «Одеса - російське місто». На його думку, Одеса може стати російським містом тільки в разі порушення територіальної цілісності України.

Суверенітет і територіальна цілісність України є обов'язковими умовами, які створюють принципову можливість забезпечення всіх прав і свобод громадян України.

Наочний приклад катастрофічних для громадян наслідків порушення суверенітету і територіальної цілісності зараз можна побачити на сході України - в ОРДЛО - "окремих регіонах Донецької та Луганської областей" - територія яких не контролюється Українською державою.

Зараз там не гарантовані навіть найголовніші, фундаментальні права людини - на життя, на особисту свободу і недоторканність, на свободу думки і слова, на соціальний захист. [...] Тому я вважаю захист суверенітету і територіальної цілісності України запорукою забезпечення моїх прав і найголовнішою моєю справою як громадянина України, - пише Стерненко.



Олена Радзиховська - кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків ОНУ ім. Мечникова. Вона - активний учасник різних заходів «Антимайдану» як в Україні, так і за кордоном. Після інциденту 28 червня Стерненко звернувся з листом до ректорату вузу з вимогою звільнити викладача за її українофобську позицію.

26-річний син Радзіховської Андрій Бражевський був активістом об'єднання «Боротьба». Від отриманих 2 травня 2014 року травм він загинув - Бражевський вистрибнув з палаючого будинку Будинку профспілок.

Читайте також: Аваков запропонував за «успішну» роботу видати «Интеру» грамоти з російським гербом