Події
12 серпня 2016
У Таїланді на території шести провінцій зафіксовано не менше 14 вибухів за добу
Чотири людини загинули, щонайменше 27 отримали поранення.
news-image

Щонайменше 14 вибухів зафіксовано на території шести провінцій Таїланду за минулу добу. В результаті атаки чотири людини загинули, щонайменше 27 отримали поранення. Про це в п'ятницю повідомляє місцева поліція, передає «Є!»

Під ударом опинилися такі великі туристичні центри як Пхукет і Хуахін, а також провінції Транг, Суратхані, Пхангнга, Чумпхон.

Серія підпалів також зафіксована в провінціях Крабі та Накхонсітхамарат. Поки невідомо чи пов'язані ці події між собою, проте ми не виключаємо таку можливість, - повідомив офіційний представник поліції Таїланду полковник Крісан Пхаттханачарен.

Найбільш складна обстановка склалася в курортному місті Хуахін, де в четвер і п'ятницю загинули двоє, більше 20 осіб отримали поранення, включаючи десять іноземних туристів. На території міста силовиками вже виявлено кілька спрацювали вибухових пристроїв.

За свідченням очевидців, багато магазинів, кафе і ресторанів в Хуахіні закриті. Туристів просять не залишати свої готелі. На території міста йде масштабна операція з пошуку можливих вибухових пристроїв.

На популярному серед туристів острові Пхукет в п'ятницю вранці зафіксовано три вибухи. Один стався біля будівлі місцевої поліції, другий - неподалік від пляжної зони, третій - біля готелю Coconut Village. В результаті подій поранення отримав водій таксі. За повідомленням поліції, ще два вибухові пристрої були знешкоджені саперами.

Поліція Таїланду виключає причетність міжнародних терористичних організацій до серії вибухів на території королівства.

Ситуація не має відношення до міжнародного тероризму. Це місцевий саботаж, розрахований на руйнування національної індустрії туризму", - повідомив на брифінгу для преси Крісан Пхаттханачарен. Він також заявив, що правоохоронні органи вже затримали кількох підозрюваних в організації вибухів.

Одна з головних версій, яка зараз обговорюється в таїландських ЗМІ, стосується причетності до серії терактів ісламістських сепаратистів, що діють на півдні країни. Протистояння в провінціях Наратхіват, Яла і Паттані, де більшість населення є мусульманами, не слабшає вже 11 років. За цей час в ході вибухів і перестрілок загинули більше шести тисяч чоловік. Однак всі свої акції сепаратисти раніше влаштовували лише на території трьох провінцій, за відокремлення яких вони виступають.

Як відзначають спостерігачі, зловмисники навмисно вибрали для своєї атаки 12 серпня. У цей день в Таїланді відзначають день народження королеви Сірікіт, а також день матері. П'ятниця стала першим днем ​​"довгих вихідних", які триватимуть в королівстві до понеділка. Багато тайців, скориставшись цим, відправилися на відпочинок до морського узбережжя, де невідомі влаштували серію вибухів.

Читайте також: Вночі в Одесі пролунав вибух