Росія відновила постачання газу в Україну
Щодоби імпортуватиметься до 43,5 млн. куб. м блакитного палива
news-image

ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» сьогодні, 9 грудня, відновив постачання природного газу з Російської Федерації для потреб українських споживачів. Про це повідомляє "Єдність" з посиланням на прес-службу підприємства.

Згідно з повідомленням, щодоби імпортуватиметься до 43,5 млн. куб. м блакитного палива, який надходитиме через газовимірювальні станції Мозир та Суджа.

"Імпорт природного газу зі сторони РФ був розпочатий на два дні раніше, на підставі перезаявки НАК "Нафтогаз України", - йдеться в повідомленні  Центрального диспетчерського департаменту ПАТ "УКРТРАНСГАЗ".

З оперативною інформацією про надходження блакитного палива з Російської Федерації можна ознайомитись на інтернет-сайті ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» або на платформі прозорості асоціації операторів газотранспортних систем Європи (ENTSOG).

Нагадаємо, що РФ припинила постачання газу до України, вимагаючи погашення заборгованості та перехід на систему передоплати за блакитне паливо.

5 грудня "Нафтогаз" повідомив, що перерахував 378 млн дол. російському "Газпрому", як передоплату за поставку 1 млрд куб. м газу в грудні 2014 року. 6 грудня "Газпром" підтвердив отримання передоплати.

Раніше повідомлялось, що Україні необхідно ще 5 млрд куб. м газу, аби пройти опалювальний сезон. Разом з тим, під час останніх раундів тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС називався обсяг його закупівлі до кінця поточного року до 4 млрд куб. м.

Згідно з брюссельським угодам, до кінця 2014 року ціна російського газу для України складе 378 дол. за 1000 куб. м, а в першому кварталі 2015 року - 368 дол. за 1000 куб. м. "Нафтогаз" закуповує його по передоплаті.