Політика
30 серпня 2016
Кравчук розповів, чому Україна перестала бути ядерною державою
Перший Президент України повідомив, що управління всіма ракетами йшло з Росії.
news-image

У програмі "Рандеву" на "5 каналі" перший Президент України Леонід Кравчук розповів, чому Україна перестала бути ядерною державою, передає «Є!»

Всі боєголовки, які були на наших установках ракетних, їх було 165 ракет на кожній 10 боєголовок, всі були націлені на Сполучені Штати Америки – 165, до єдиної. І всі вони були не українські, всі були виконані в Росії. Управління всіма цими ракетами йшло з Росії. Я міг тільки по телефону начальнику командуючому 43 ракетною армією дати якісь указівки. А виконає він чи не виконає, я вже не знав цього, – сказав Леонід Кравчук.
І друге, дуже важливе – кожна боєголовка має час свого життя, як і людина. Настає час, коли вона виходить з ладу. Україна нічого не виробляла, де взяти нову боєголовку, щоб віддати стару? І стару розчленувати, і перетворити той радіоактивний стронцій, який там був у боєголовці в безпечний, і можливість використати в атомній електростанції. Хто це міг зробити? Тільки Росія, - додав він.
Значить, мені потрібно було віддати всі ці боєголовки Росії, і попросити їх замінити на нові. Ви що думаєте, нам Росія поставила б нові боєголовки, або ми могли боєголовки купити на Бессарабському ринку? Тобто ми могли стати заручниками боєголовок, які стали небезпечними для життя , - підсумував Леонід Кравчук.
Читайте також: Стало відомо, яка петиція набрала найбільшу кількість голосів у перший день роботи сервісу на сайті Кабміну