Події
5 вересня 2016
Фінський нейрохірург, побачивши стан президента Карімова, не вважав розумним продовжувати лікування
За словами лікаря, пацієнт був фактично мертвий.
news-image

Минулої суботи знаменитому фінському нейрохірургу, колишньому професору Університетської клініки Гельсінкі Юхе Хернесніемі зателефонував його колишній учень з Казахстану з вкрай терміновою справою. Допомога Хернесніемі була потрібна в Узбекистані, де президент Іслам Карімов лежить в лікарні після інсульту, передає «Є!» із посиланням на Yle.

Я робив багато операцій за кордоном, в цьому проханні не було нічого незвичайного, - зізнався фінський хірург.

Хернесніемі - один з провідних світових нейрохірургів. У минулому році він вийшов на пенсію з посади начальника клініки нейрохірургії Центральної університетської лікарні Гельсінкі, але викладацька і хірургічна діяльність продовжилися. В Узбекистані він виявився одним із запрошених зарубіжних фахівців. Крім нього, в країну приїхали лікарські групи з Росії та Німеччини.

За мною в Гельсінкі надіслали приватний літак, і ми полетіли через Німеччину в Узбекистан, - розповів Хернесніемі.


Юха Хернесніемі відомий в світі як фахівець з аневризмі артерій головного мозку. За даними лікарського товариства Duodecim, за свою кар'єру він брав участь в лікуванні понад 70 тисяч пацієнтів. Незважаючи на це, на чудеса не здатний навіть найкращий лікар. Як зізнався Хернесніемі, коли він приїхав до Узбекистану, для президента все було вже скінчено.

Операція вже не мала на тому етапі сенсу, я не вважав розумним продовження лікування. Пацієнт був фактично мертвий, це була смерть мозку. Групи фахівців-медиків дали свої висновки, і після цього почалися ігри у владі, - каже Хернесніемі.


Під іграми хірург має на увазі ситуацію, коли про смерть підключеного до апарату дихання лідера якийсь час не оголошували. З аналогічних прикладів Хернесніемі згадує випадок з колишнім прем'єр-міністром Ізраїлю Аріелем Шароном і іспанським диктатором Франсиско Франко, що перебували тривалий час в комі.

Карімова, проте, не стали тримати на апараті дихання так само довго. Уряд і парламент Узбекистану оголосили про смерть президента в п'ятницю ввечері, а у суботу він був похований в своєму рідному місті Самарканді.

Читайте також: У Польщі судять двох українців за пропаганду фашизму