Події
6 вересня 2016
За вбивство мера Старобільська замовник заплатив майже 10 тисяч доларів
Володимир Живага був вбитий 22 лютого 2016 року на внутрішньому подвір’ї адміністративного будинку Старобільської міської ради.
news-image

Сьогодні у суді проходять слухання у справі щодо вбивства міського голови Старобільська Володимира Живаги. На лаві підсудних очікують вироку суду молоді чоловіки, які на замовлення, за грошову винагороду скоїли вбивство, передає «Є!» із посиланням на поліцію Луганської області.

Володимир Живага був вбитий 22 лютого 2016 року декількома пострілами в голову з вогнепальної зброї, практично в притул. Злочин було скоєно на внутрішньому подвір’ї адміністративного будинку Старобільської міської ради.

Для розкриття цього злочину слідчі опитали понад чотириста осіб – можливих свідків з числа працівників міської ради, місцевих жителів, провели ряд складних експертиз та вилучили усі відеозаписи з камер відео спостереження. Правоохоронці проаналізували майже весь життєвий шлях та професійну діяльність міського голови за останні роки, встановили усі його зв’язки. Стало зрозуміло – потрібно найбільш детально відпрацьовувати версію - вбивство, пов’язане з професійною діяльністю загиблого.

Практично кожен місцевий житель намагався пригадати все до найдрібніших подробиць того злощасного дня й хоч якось допомогти поліцейським. І, нарешті, оперативники «потягнули» за ниточку, з якої крок за кроком почав розплутуватись цей «кримінальний клубок»: автівка, власники, продаж, зв’язки, зброя.

Як результат – затримання та арешт. Під час обшуку у одного з фігурантів справи було вилучено кілька одиниць вогнепальної зброї, велику кількість набоїв, гроші, які були отримані за вбивство на замовлення, та автомобіль, на якому вбивці пересувались того злощасного дня, - повідомили у поліції.

Як розповіли слідчі, до двох жителів Марківського району звернувся замовник та запропонував їм за гроші скоїти вбивство. 22-річні чоловіки, не маючи постійного заробітку, але вже маючи певний кримінальний досвід, погодились на пропозицію. За вбивство замовник запропонував  близько десяти тисяч доларів.

Замовник розробив план вбивства, бо добре знав жертву та її спосіб життя. Забезпечив виконавців зброєю і патронами. Втілюючи у життя план замовника, марківчани почали справжню шпигунську сагу стосовно жертви. Відстежували шляхи пересування, час перебування на роботі, зустрічі, зв’язки.

У сусідньому районі недорого купили старенькі «Жигулі», на яких і приїхали до місця вчинення злочину. Майже чотири години зловмисники у дворі міської ради очікували свою жертву. А, коли після робочого дня Володимир Живага вийшов у двір, аби сісти до автомобілю та поїхати у своїх справах, один з них підійшовши ззаду, тричі вистрілив йому у потилицю, - повідомили поліцейські.

Як з’ясувалось під час розслідування справи, вбивства на замовлення - це для затриманих було вже поставлено на «потік». Встановлено та доказано, що два роки потому у Марківському районі ними було скоєно ще замах на вбивство на замовлення заможної подружньої пари.

Слідчі кваліфікували злочин як замах на умисне вбивство двох осіб з корисливих мотивів, вчинене на замовлення групою осіб у складі організованої групи. Прокуратура погодилась із кваліфікацією у повному обсязі.

Читайте також: В Одесі лікар залікував пацієнтку до смерті