Світ
9 грудня 2014
Які загрози сепаратизму існують в Росії?
Сибіряки регулярно влаштовують маніфестації, вимагаючи незалежності, оскільки відчувають себе забутими і експлуатованими, повідомляє автор.
news-image

У той час коли Кремль підтримує і фінансує сепаратистів в Україні, Чечня виходить з-під контролю. Експансіоністські плани Росії можуть опинитися під ударом, якщо ситуація стане неконтрольованою на "захоплених територіях", пише Анна Жайяр-Шезановская в статті, опублікованій в газеті Le Huffington Post.

У ніч з 3 на 4 грудня чеченські бойовики захопили в Грозному Будинок друку і відкрили вогонь по силам поліції. Збройні формування Рамзана Кадирова, президента Чеченської Республіки та довіреної особи Путіна, відразу ж оточили місто. Танки і БТР обстріляли будівлю, в якому знаходилися бойовики, пише незалежна франко-українська журналістка.

Ще у вересні рух ІГІЛ, в рядах якого воює багато чеченців, розмістив на Youtube відео, в якому анонсувалася нова війна на Кавказі проти російського загарбника, повідомляє журналістка.

Судячи з усього, в Кремлі сприйняли інцидент в Грозному досить серйозно. За повідомленнями деяких джерел, Володимир Путін був на робочому місці вже о першій ночі. Все відбулося напередодні звернення Путіна до Федеральних зборів, в якому президент підбив підсумки своєї політики за останні місяці. У той час коли Кремль підтримує і фінансує сепаратизм в Україні, події в Чечні, яка виходить з-під контролю, відбулися в самий невідповідний момент. Експансіоністські амбіції Росії можуть опинитися під загрозою, якщо ситуація стане неконтрольованою на "захоплених територіях", пише журналістка.

Якщо від Росії відколеться Сибір, колонізація якої завершилася лише в XIX столітті, територія країни зменшиться на 70%, Москва втратить майже всі природні ресурси (нафта, газ, мінерали і т.д.). Сибіряки регулярно влаштовують маніфестації, вимагаючи незалежності, оскільки відчувають себе забутими і експлуатованими, повідомляє автор.