Заява з Ірану спровокувала падіння цін на нафту
Країна збільшує видобуток нафти і допускає падіння цін до 40 дол. за барель
news-image

На тлі заяви високопоставленого іранського аналітика про те, що нафтові котирування можуть опуститися до 40 дол. за барель, світові ціни на нафту знову дешевшають. Про це повідомляє "Єдність" з посиланням на Bloomberg.

Січневі ф'ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE сьогодні, 10 грудня, о 10:13 знизилися в ціні до 65.9 дол. за барель.

Ціна ф'ючерса на нафту WTI на січень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) зменшилася до вказаного до 62.75 дол. за барель.

Вартість бареля нафти може впасти до 40 дол. на тлі цінових воєн і в разі, якщо серед членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) виникне розлад, заявив головний аналітик міністерства нафти Ірану Мохаммед Садег Мемаріан.

Крім того, він заявив, що країна планує збільшити рівень нафтового видобутку до 4,8 млн барель в день.

Напередодні стало відомо, що Ірак, який є другим за обсягами видобутку членом ОПЕК, знизив ціни на нафту, що поставляється в Азію, США і Європу. Раніше на аналогічний крок пішла Саудівська Аравія.

"ОПЕК виглядає як сім'я, в якій немає згоди. Видобуток в США не знижуватиметься, а особливих геополітичних загострень не передбачається - все це сприяє подальшому падінню нафтового ринку", - сказав Майкл МакКарті, відповідальний за стратегію в CMC Markets.

Нагадаємо, що з червня 2014 року нафта подешевшала на 40%. Незважаючи на це, ОПЕК в листопаді не зробила жодних дій для підтримки ринку. Американські аналітики допускають, що ціна нафти марки Brent може впасти до 43 дол./барель вже в 2-му кварталі 2015 року.