Політика
20 вересня 2016
У МЗС Польщі висловилися стосовно скасування економічних санкцій проти Росії
У відомстві переконані, що ЄС має бути непохитним у питанні збереження санкцій проти Москви.
news-image

Заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Шиманський переконаний, що підстав для скасування економічних санкцій проти Росії, дія яких завершується наприкінці січня 2017 року, поки немає. Це питання буде одним із головних під час жовтневого саміту Європейського Союзу у Брюсселі, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Про підготовку до цієї зустрічі розмовляли сьогодні, 20 вересня, міністри у справах Європи 28-и країн Спільноти. Існує велика ймовірність, що через розбіжності в ЄС щодо майбутнього обмежень проти Москви європейські лідери приймуть остаточне рішення тільки під час грудневого саміту.

Віце-міністр закордонних справ Шиманський визнав, що збереження санкцій викликає протиріччя у кількох країнах, але позиція ЄС повинна бути непохитною. Він додав, що пом’якшення або скасування санкцій залежатиме від повної реалізації мінських домовленостей.

Будь-які зміни, що ми спостерігаємо, повинні мати тривалу і незворотну дію. Нам вже відомо, що таке тимчасові зміни. Вони можуть добре виглядали на картинці, але, безумовно, не повинні були підставою для зміни політики санкцій, - сказав заступник міністра закордонних справ Польщі.

Пом’якшити та навіть скасувати санкції хочу країни, котрі мають добрі взаємини з Росією, стверджуючи про великі збитки для своїх економік. До цієї групи належать: Італія, Греція, Кіпр та Угорщина. Натомість Словаччина, котра нині головує в Євросоюзі, надсилає суперечливі сигнали.

Прем’єр-міністр цієї країни Роберт Фіцо після нещодавнього візиту до Москви виступив за скасування санкцій. Пізніше словацьке Міністерство закордонних справ пом’якшило тон тих заяв глави словацького уряду і наголосило на необхідності впровадження у життя мінських домовленостей.

Читайте також: Екс-глава Пентагону вважає, що Україна може втратити підтримку Заходу