Політика
23 вересня 2016
Посол у Великій Британії просить забрати Грема Філліпса з України
Наталія Галібаренко попереджає, якщо Філліпса затримають на території юрисдикції України, він нестиме відповідальність за свої дії.
news-image

Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко просить Велику Британію зупинити в Україні проросійську пропагандистську діяльність Грема Філліпса. Про це йдеться у її відкритому листі, оприлюдненому на сайті посольства України в Об'єднаному королівстві Великої Британії й Північної Ірландії, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Я хотіла б попросити британську сторону вжити всіх можливих заходів, у тому числі щодо його документів, щоб зупинити пропагандистську роботу пана Філліпса на російську окупаційну владу в Україні, щоб він покинув нашу країну назавжди, – йдеться у ньому.

Посол звертає увагу британської сторони на те, що британець Філліпс у 2014-2015 роках на сході України працював в інтересах проросійських бойовиків, його депортували з України у липні 2014 року та заборонили в'їзд до України на 3 роки через загрозу нацбезпеці.

Але в березні 2016 року Філліпс із Латвії пробрався в анексований Росією Крим. Приїхавши на півострів через Росію, Філліпс порушив закони України щодо процедури в'їзду на окуповані території, зазначає Галібаренко.

Він продовжує там свою огидну поведінку і відкриті публічні образи на адресу громадян України і військовослужбовців, які захищають Україну, – йдеться у листі.

Посол зазначає, що нещодавно Філліпс на сході України намагався зірвати звільнення з полону бойовиків на Донбасі громадян України, ображав і кепкував із інвалідності важко пораненого цивільного чоловіка (Володимира Жемчугова – ред.), який провів понад рік у полоні проросійських терористів.

Дипломат попереджає, що якщо Філліпса затримають на території юрисдикції України, він нестиме відповідальність за свої дії.

Ми, не вагаючись, використаємо всі доступні інструменти міжнародної співпраці, щоб змусити його відповідати за свої слова і справи, - зазначає пані Наталія.

Галібаренко наголошує, що Філліпс постійно демонструє підтримку діяльності проросійських терористів на окупованих територіях України, і його безкарність викликала нещодавно широкий резонанс в українському суспільстві і ЗМІ. Українці та британці навіть просили прем­'єр-міністра Великої Британії Терезу Мей провести розслідування й судове переслідування Філліпса за законами його країни.

Україна шанує ризиковану роботу незалежних військових журналістів в Україні, які повідомляють правду, але ми ніколи не терпітимемо жодного псевдожурналіста, який підриває нашу національну безпеку, відверто заявляє про расову ідею дискримінації і ненависті, висловлює підтримку терористичним методам і чинить провокації з єдиною метою поширення насильства, – заявляє Галібаренко.
Оскільки Філліпс гордо називає себе британським журналістом, а його дії є ганебними й обурливими, він псує імідж Великобританії як країни, яка послідовно підтримує Україну в протидії російській агресії… Філліпс руйнує високі стандарти британської журналістики, – зазначає посол.
Читайте також: Парасюк полаявся із Вілкулом та подряпав йому машину (відео)