Суспільство
10 грудня 2014
Незвичайні гастрономічні звички політиків і бізнесменів
Дізнатися про те, що люблять їсти відомі політики та бізнесмени виявилося не так-то просто.
news-image

Привідкрити кулінарні таємниці допомогли нечисленні публікації в іноземних медіа, а також рідкісні інтерв'ю.

Джордж Буш-старший

Колишній американський президент ненавидів брокколі, не дозволяв готувати її в Білому домі і на рейсах Air Force One, який перевозив главу держави. Коли журналісти запитали, в чому причина заборони, Буш відповів: «Я не люблю брокколі. Не люблю з тих самих пір, коли я був дитиною, і моя мати змушувала мене її їсти. Тепер я президент Сполучених Штатів, і я не буду більше їсти брокколі!».

Барак Обама

Повернув брокколі в меню Білого дому чинний президент США Барак Обама, який навіть назвав цей овоч своєї улюбленою їжею через його корисні властивості. При цьому Обама неодноразово був помічений з піцою, гамбургерами, стейками та іншої шкідливою їжею. В городі першої леді за президентською резиденцією броколі зростає. Але не пощастило буряку: президент не переносить його на дух. У 2012 році Обама обладнав на території Білого дому міні-пивоварню, де варить власний сорт пива під назвою «Медовий ель Білого дому» (White House Honey Ale).

Роман Абрамович

«Бульйон з оленини, печеня з оленини, ледь не компот і чай з оленини. І так кожен день», - зітхав Роман Абрамович в 2001 році в Анадирі, вперше спілкуючись з журналістами в якості губернатора Чукотки. Пресі тоді були запропоновані відбивні з оленини. Абрамович навіть намагався налагодити переробку оленячого м'яса в промислових масштабах і організувати його поставки на російський і закордонні ринки, проте масовий експорт організувати не вдалося.

Стів Джобс

У 1970-х Джобс захопився фрутаріанской дієтою - вживання свіжих або сушених фруктів, а також горіхів і насіння. Він пробував їсти тижнями одне і теж, наприклад, тільки яблука або моркву. Джобс вважав, що стриманість у їжі викликає почуття ейфорії, і тіло людини, яка харчується фруктами, впливає на запах, що дозволяє рідше приймати душ і більше часу приділяти роботі або сну. Поступово Джобс відійшов від фрутаріанства, але залишився строгим вегетаріанцем. Під час зйомок фільму «Джобс» актор Ештон Катчер, який грав роль засновника Apple, перейшов на фрутаріанство, щоб краще зрозуміти свого персонажа, але потрапив до лікарні.

Марк Цукерберг

Творець найпопулярнішою соцмережі в 2011 році несподівано заявив, що тепер буде їсти м'ясо, вбитих тільки їм тварин. Почав Цукерберг зі звареного живого омара, потім перейшов до великої живності, навчившись самому безболісному способу забою курей, кіз і свиней. На своїй сторінці в Facebook він викладав страви з них. Згодом, правда, Цукерберг закинув цю практику і вирішив просто обмежити себе в тваринному білку.

Петро Порошенко

Найзагадковішим виявився український президент Петро Порошенко. Чи то термін його перебування в президентському кріслі занадто малий, чи то гарант прав і свобод українських громадян зараз зайнятий важливішими питанями, але про свої смакові переваги Порошенко майже не говорить.

Кілька років тому в одному з інтерв'ю «шоколадний король» зізнався, що практично не їсть солодкого: у нинішнього президента України цукровий діабет. За словами його дружини Марини Порошенко чоловік віддає перевагу простій їжі. Більшого всього він любить поласувати гречаною кашею з котлетою і солоним огірком. Сама ж перша леді якось обмовилася, що намагається проводжати чоловіка на роботу і готувати йому сніданок. Правда, що саме подають до ранкового столу президенту, так і не розповіла.