Події
27 вересня 2016
Євродепутат пояснив, за яких умов ЄС може призупинити «безвіз» для України
Безвізовий режим може бути наданий Україні вже зараз, проте паралельно з цим буде представлено і механізм призупинення "безвізу".
news-image

Профільний комітет Європарламенту майже одноголосно підтримав безвізовий режим для України. Тепер на черзі - тристоронні переговори між інституціями ЄС, передає «Є!» із посиланням на DW.

У ЄП, утім, попереджають про "гальмівний механізм" для "безвізу".

Незважаючи на формальне виконання Києвом усіх вимог Єврокомісії, необхідних для отримання "безвізу", у Європарламенті дотримуються думки, що Брюсселю необхідний спеціальний механізм, який дасть йому "важелі для моніторингу імплементації антикорупційного законодавства та судової реформи" в Україні.

Механізм призупинення дії безвізового режиму, який наразі перебуває на стадії розробки, повинен бути доповнений вимогою продовжувати виконання необхідних стандартів та критеріїв, - наголосив доповідач з питань України у комітеті із закордонних справ ЄП Яцек Саріуш-Вольський.

Він також зауважив: безвізовий режим повинен бути наданий Україні вже зараз, проте радить Києву не забувати, що паралельно з цим буде представлено і механізм призупинення "безвізу", щойно його положення розроблять.

Після схвалення доповіді щодо візової лібералізації у профільному комітеті Європарламенту тепер мають пройти тристоронні переговори між Європарламентом, Єврокомісією та Європейською Радою. Коли між ними буде сформована домовленість, тоді резолюція про візову лібералізацію з Україною буде винесена на голосування депутатів ЄП. Нагадаємо, 26 вересня Комітет Європейського парламенту з питань цивільних прав, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) підтримав доповідь про надання Україні безвізового режиму та надав мандат на початок переговорів між інституціями ЄС.

Читайте також: Комітет Європарламенту проголосував за безвіз для України