Київ
29 вересня 2016
За п'ять років у Києві буде створено Меморіальний центр жертвам «Бабиного яру» - Кличко
Одним із меценатів проекту є брат мера Києва, Володимир Кличко.
news-image

Ми зробимо все, щоб Меморіальний центр пам’яті жертв «Бабиного яру» був створений у Києві до 80-ої річниці трагедії. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час церемонії підписання Декларації про наміри створення Меморіального центру пам’яті жертв Голокосту «Бабин яр», передає «Є!» із посиланням на прес-службу КМДА.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв масових розстрілів. Коли десятки тисяч мирних мешканців були знищені фашистами в першу чергу, за етнічною ознакою, – сказав Віталій Кличко.

Він наголосив, що лише за два дні – 29 та 30 вересня 1941-го року, у Бабиному Яру розстріляли майже 34 тисячі євреїв. А згодом Бабин Яр став місцем постійних масових розстрілів і, за даними істориків, у Бабиному Яру було розстріляно понад 100 тисяч людей – євреїв, ромів, українців.

Бабин Яр – це трагедія світового масштабу і ми повинні зробити все, щоб така дикість не повторилася ніколи. Щоб не було місця для фашизму і нацизму, для расизму і ксенофобії, – сказав Віталій Кличко.

Мер Києва зауважив, що про ці болючі і страшні сторінки історії треба згадувати не лише напередодні трагічної дати, а пам’ятати про це кожного дня і не замовчувати, як це робилося в радянські часи. Віталій Кличко  наголосив, що досі, стільки років, не зроблено нічого, аби створити в Україні меморіал та увіковічнити пам’ять про загиблих.

І я не відмовлюся від своїх намірів. Одна з моїх місій як мера Києва – реалізувати проект створення меморіалу пам’яті жертв Бабиного Яру, – сказав міський голова.

Мер Києва нагадав, що можливість співпраці  обговорював із керівництвом меморіального комплексу «Яд-Вашем» у Єрусалимі та Національного меморіального музею Голокосту у Вашингтоні.  

Меморіал у Києві повинен бути. Ми зробимо все, щоб Меморіал був відкритий до 80-ої річниці трагедії Бабиного Яру, – сказав Віталій Кличко.

Віталій Кличко наголосив, що це недержавний  проект, до якого можуть долучитися всі небайдужі, люди, які підтримують ідею створення Меморіалу.

Він також зазначив, що нині вже багато меценатів погодилися долучитися до реалізації проекту.

Володимир Кличко, який був одним із підписантів Декларації, наголосив, що створення меморіалу несе дуже важливий меседж: не слід повторювати помилок минулого. Він зауважив, що нині про трагедію в Бабиному яру говорять в минулому часі.

Однак, не можна забувати, що історія повторюється. І сьогодні в світі, на жаль, повторюють страшні помилки минулого, – наголосив він.

Володимир Кличко додав, що радий приєднатися до меценатства цього проекту.

 

   
Читайте також: Сьогодні відзначається 75-я річниця трагедії Бабиного Яру