Суспільство
4 жовтня 2016
Лише один нардеп подав е-декларацію
Якщо до 30 жовтня систему проігнорують, буде існувати висока ймовірність відкладення безвізового режиму, припинення фінансування МВФ і втрати кредитів.
news-image

На даний момент з усіх народних депутатів Верховної Ради електронну декларацію за 2015 рік подав лише Михайло Гаврилюк. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов, передає «Є!»

Крім того, за його словами, таку декларацію подали двоє з чотирьох членів Національної агенції з протидії корупції (яке курирує ці декларації), близько 10 з 300 детективів НАБУ і жоден представник уряду.

В цілому, за його словами, зараз заповнене близько 1600 декларацій за минулий рік.

Залишилося трохи більше трьох тижнів до дедлайну щодо заповнення декларацій. Саме заповнення декларації займає не один день, - додав Пєтухов.

Він також розповів про саботаж системи електронного декларування з боку різних чиновників.

На одному з комітетів ВРУ мене за це декларування вичитували дві дуже впливові депутатки. Впливовий бюрократ в Брюсселі мені сказав, що на систему йому скаржився один з голів комітету ВРУ. У парламенті кожен день нові законопроекти, які "покращують" систему. Не здивуюся, якщо ближче до кінця жовтня будуть спроби обрушити веб-сайт НАПКА, - написав він.


Пєтухов додав, що до цих пір не вирішена проблема із заповненням декларацій послами України, оскільки за кордоном вони не можуть отримати необхідний для цього цифровий підпис.

Заступник міністра нагадав, що створення системи електронного декларування є умовою отримання Україною безвізового режиму з ЄС, умовою співпраці з МВФ і зобов'язанням, узятим Україною на себе на Лондонському антикорупційному самміті.

За його словами, якщо до 30 жовтня систему "завалять, засекретять або проігнорують", буде існувати висока ймовірність відкладення безвізового режиму, а також припинення фінансування МВФ і втрата кредитів в розмірі 1,6 млрд в цьому році і 5,4 млрд в наступному.

Читайте також: В Умані рахують прибутки від паломництва хасидів