Суспільство
10 грудня 2014
Волонтер: В Україні можуть з'явитися соціальні гетто
Виходом із подібної ситуації він вважає втілення стратегічної програми допомоги вимушеним переселенцям
news-image

Правозахисник і волонтер Максим Буткевич, який допомагає біженцям в рамках ініціативи "Ресурсний центр допомоги вимушеним переселенцям" в інтерв'ю Insider застеріг, якщо не вирішити питання біженців, в Україні виникнуть соціальні гетто. Про це пише "Єдність".

Поселення людей у місцях компактного проживання – лише тимчасове утримання ситуації під контролем. Якщо все залишити в цьому вигляді – ми створимо такі собі гетто, застерігає волонтер. За його словами, подібна ситуація склалася в Грузії. Біженців з Абхазії й Південної Осетії у 90-тих роках селили "тимчасово" – а потім виявили, що нема нічого більш постійного, ніж "тимчасове".

"Я кажу не тільки про фізичні гетто, а й про соціальну геттоїзацію. Якщо нічого не змінити – у нас можуть з’явитися гетто людей, які не мають жодних соціальних ліфтів для виходу зі своєї ситуації. Людей, які житимуть лише з милості волонтерів чи держави", - продовжив Буткевич.

Виходом із подібної ситуації він вважає втілення стратегічної програми, яку повинні розробити, згідно з законом про права внутрішньо переміщених осіб.

"Найочевидніше стосується звільнених територій – їх потрібно швидко і якісно відбудовувати, створювати інфраструктуру. Не можна вважати, що ми поставили свій прапор – і цього достатньо. Цього мало", - підсумував активіст.