Політика
6 жовтня 2016
МЗС України викликає консула РФ «на килим»
Дипломатичне відомство хоче пояснень через недопуск українських дипломатів до журналіста Сущенка.
news-image

МЗС викликає консула РФ в Україні для надання пояснень через недопуск українських дипломатів до журналіста Романа Сущенка. Про це "Українській правді" повідомила речник МЗС Мар'яна Беца, передає «Є!»

Сьогодні МЗС викликає консула Росії в Україні для надання пояснень, чому РФ в порушення норм міжнародного права не надає доступу нашому консулу до Романа Сущенка, - повідомила Беца.

Вона додала, що напередодні в середу повторно було направлено в МЗС Росії ноту з вимогою негайно надати доступ консулу до Сущенка, який утримується в "Лефортово".

Ми вживаємо всіх заходів і по лінії посольства, і по лінії консульства, звернулися і до уповноваженого з прав людини в РФ, - сказала Беца.

Як відомо, паризький кореспондент агенції "Укрінформ" Роман Сущенко, який­ прибув до Росії у приватних справах, був затриманий та звинувачений у шпигунстві. У ФСБ заявили, що Сущенко є співробітником головного управління розвідки Міноборони України.

У Головному управлінні розвідки називають фейком заяву ФСБ Росії про те, що журналіст "Укрінформу" є розвідником Головного управління розвідки. В "Укрінформі" заявили, що всі звинувачення "в шпигунстві" на адресу Романа Сущенка, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею "нормандського формату", можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян. В агентстві наголошують, що Романа затримали у Москві в день прибуття. Росія, порушуючи всі міжнародні правила, не повідомила про його затримання ні українське консульство, ні родичів Сущенка. Про затримання журналіста стало відомо із повідомлень російських ЗМІ.

У понеділок стало відомо, що Лефортовський суд Москви 1 жовтня заарештував Сущенка на 2 місяці.

Читайте також: Чиновники Миколаївської міськради причетні до зникнення держмайна на понад 1,3 мільйони гривень