Київ
10 жовтня 2016
163 роки тому відбулося відкриття першого скульптурного пам'ятника Києва
Загальна висота пам'ятника - 20,4 м.
news-image

10 жовтня 1853 року (28 вересня по ст. ст.) віідбулося урочисте відкриття пам'ятника Св. князю Володимиру, нагадує «Є!» із посиланням на Київський календар.

Скульптори і архітектори Петро Клодт (статуя Володимира), Олександр Тон (п'єдестал) і Василь Демут-Малиновський (барельєфи).

 

Бронзова 4,4-метрова статуя Хрестителя Русі Володимира, зображеного в плащі з великим хрестом в правій руці та великокнязівською шапкою в лівій руці височить на 16-метровому постаменті, що має абрис восьмигранной каплиці в псевдовізантійському стилі на квадратному стилобаті. Цегляний постамент і стилобат облицьовані чавунними плитами.

Загальна висота пам'ятника - 20,4 м.

Скульптурне оформлення постаменту (горельєф «Хрещення Русі», барельєфи з гербом Києва та зіркою ордена Святого Володимира) виконав Василь Демут-Малиновський в 1843 році. Після його смерті в 1846 році роботу продовжив скульптор барон фон Клодт. Він створив статую Володимира.

Існує поширена версія, що архітектором постаменту пам'ятника нібито був провідний архітектор того часу Костянтин Тон - автор проектів Великого Кремлівського палацу і храму Христа Спасителя в Москві. Але, насправді, на кресленнях київського монумента стоїть чітке підпис його старшого брата, професора Академії мистецтв Олександра Тона. Скульптурні деталі постаменту відлиті на Дугнінському заводі поблизу Калуги, статуя - в Санкт-Петербурзі, особисто Петром Клодтом в його майстерні. З Санкт-Петербурга до Москви статуя перевезена на поїзді. В сторону Києва в той час залізниці ще не було, тому далі статуя транспортувалася кінною тягою.

Пам'ятник князю Володимиру став першим скульптурним пам'ятником Києва.