Світ
13 жовтня 2016
Україна попереджає про загрозу країнам Європи, Африки та Сходу зі сторони Росії
Присутність військових сил РФ на Кримському півострові створила загрозу не тільки для країн Причорномор'я, але й для всього Середземноморського регіону
news-image

Мілітаризація Росією Кримського півострова створила загрозу не тільки для країн Причорномор'я, але й для всього Середземноморського регіону, включаючи Південну Європу, Північну Африку та країни Близького Сходу. 

На цьому наголосив, виступаючи в середу на засіданні Першого комітету ГА ООН у Нью-Йорку директор Департаменту міжнародної безпеки МЗС України Сергій Шутенко, інформує «Є!» з посиланням на Укрінформу

"Враховуючи останні події на півострові ми можемо чітко зазначити, що основна мета незаконної окупації Криму полягає в перетворенні півострову на потужний військовий форпост в регіоні та за його межами", - зауважив представник українського зовнішньополітичного відомства.

Він продемонстрував на слайдах, що присутність ЗС Росії в Криму передбачає військову активність росіян у трьох зонах. Перша охоплює операції в Чорному та Азовському морях, у томі числі, щодо протистояння розгортанню систем ПРО в Європі, реагування на присутність НАТО в регіоні, а також тиск на Україну і Грузію. Друга зона передбачає присутність російських ВМС у Середземному морі та забезпечення військових інтересів РФ у Сирії. Третя включає кілька "зон уваги", де зберігається загострена ситуація: на півдні України та в північній частині Чорного моря; в районі узбережжя Абхазії, а також західна частина Середземного моря поблизу Сирії.

При цьому, зауважив представник України, Росія продовжує нарощувати військову присутність у Криму та має в планах розгорнути до 2020-2025 рр. 43 тис. особового складу, близько 1,5 тис. одиниць броньованої техніки та артилерійських систем, близько 250 бойових літальних апаратів, до 33 кораблів та 7 підводних човнів.

Окреме занепокоєння викликають наміри РФ розмістити ядерний арсенал у Криму, підкреслив Шутенко. "Політика провокацій Росії в Криму, частиною якої є плани розмістити там ядерну зброю, потребує консолідованої відповіді міжнародної спільноти" - заявив представник МЗС.

У заході, який відбувся в штаб-квартирі ООН, взяли участь представники понад 50 зарубіжних делегацій, у тому числі, Польщі, Нідерландів, Франції, Туреччини, Латвії, Естонії, Канади, США. Присутні вкотре засудили російську окупацію Криму й підтвердили підтримку територіальної цілісності України.