Світ
13 жовтня 2016
Помер король Таїланду
Пуміпон Адульядет правив найдовше нині живих монархів у світі та довше за всіх своїх попередників.
news-image

Король Таїланду Пуміпон Адульядет помер в лікарні Бангкоку в віці 88 років, передає «Є!»

Повідомлення королівського двору про це зачитано по державних телеканалах Таїланду.

Зазначається, що монарх "пішов з життя мирно" о 15:52 за місцевим часом.

Звістку про відхід короля, що правив Таїландом 70 років, його піддані, які зібралися біля стін лікарні, зустріли криками й плачем. На вечір вже призначено екстрене засідання уряду та парламенту.

Про погіршення здоров'я монарха, який перебував під пильною увагою медиків уже кілька років, королівський двір поінформував минулої неділі. Після проведення гемодіалізу лікарі були змушені застосувати спеціальні препарати для нормалізації кров'яного тиску, що різко впав, а також підключили пацієнта до апарату штучної вентиляції легенів. Його стан характеризувався як нестабільний.

Король народився 5 грудня 1927 року в Кембриджі (США), де його батько - брат короля Рами Сьомого - вивчав медицину в Гарвардському університеті.

Пуміпон Адульядет успадкував престол 9 червня 1946 роки після загибелі старшого брата - короля Ананди Махідола (Рама Восьмий). Він був офіційно коронований 5 травня 1950, а в 1987 році йому присвоїли титул Великий. Король в Таїланді - не тільки глава держави і одночасно верховний головнокомандувач збройними силами країни, а й покровитель і захисник всіх релігій.

Пуміпон Адульядет правив найдовше нині живих монархів у світі та довше за всіх своїх попередників. За роки його правління в Таїланді змінилося більше 20 прем'єр-міністрів, було прийнято 18 конституцій, відбулося 19 державних переворотів.

У короля Таїланду і королеви Сирикит четверо дітей - три дочки і син. Кронпринц Вачіралонгкорн має найвищий титул Маха Чакрі, що свідчить про його право на престол. Однак принц - не єдиний спадкоємець корони. У 1977 році в закон про престолонаслідування були внесені зміни про можливий перехід трону по жіночій лінії. Другою в черзі на престол значиться принцеса Маха Чакрі Сіріндхон, що серед таїландців вважається улюбленою дочкою монарха.

Читайте також: Таємничий корабель-примара знятий на відео на Великих озерах у США