Політика
11 грудня 2014
Програма уряду: знайдіть слово «реформа» у «хмарі слів».
У четвер, 11 грудня, парламент схвалив програму діяльності Кабінету міністрів України.
news-image

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи документ парламентаріям, наголосив, що 20% української економіки сконцентровані в Луганську і Донецьку.

– Через російську військову агресію ми втратили 20% доходів, 20% валютної виручки, 20% економічного потенціалу держави. Сьогодні ситуація ще більш складна, ніж була дев’ять місяців тому, адже зруйнована економічна інфраструктура, знищені підприємства і заводи, знищена економіка зараз дається взнаки, – зазначив глава уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що програма діяльності Кабінету Міністрів створена на основі положень коаліційної угоди. Він також наголосив, що програма пропонує відповіді на три ключові виклики, які постали перед Україною, та виходи з кризи в державі.

Ключова загроза для України сьогодні, за його словами, – це загроза незалежності.

– Вона пов’язана виключно з російською військовою агресією. Росія анексувала Крим, відправила своїх терористів на Донбас, знищує економічний потенціал України. І найважливіше те, що неможливо відновити. Найвища цінність – людське життя. Ми втрачаємо українців у війні, яка розв’язана Російською Федерацією, – заявив Арсеній Яценюк.

За словами глави уряду, для того, щоб захистити громадян, Україні необхідне сильне військо.

– Для того, щоб мати армію, правоохоронну систему, забезпечені й побудовані кордони, це необхідно фінансувати. Ми можемо пообіцяти тільки те, що ми можемо зробити: програма передбачає до 5% ВВП на фінансування оборони і правоохоронної системи. Це найбільша цифра за всю історію, – наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що в поточному році з резервного фонду уряду додатково виділено на фінансування заходів з національної безпеки і оборони 19 мільярдів гривень.

– Побудовано з нуля Національну гвардію, куплено понад 1500 одиниць техніки, збільшено вдвічі грошове забезпечення для військовослужбовців у зоні Антитерористичної операції, – зазначив Прем’єр-міністр.

Другий блок питань сфери безпеки, за словами Арсенія Яценюка, – геополітичний.

– В Україні була доволі тривала дискусія, чи ми на Заході, чи на Сході, будуємо ми самостійну систему безпеки чи кудись ідемо. І ця дискусія привела до того, що невизначеність дала можливість Росії визначитись. Вона захопила Крим і зайшла на територію Донбасу, – підкреслив Прем’єр-міністр.

– Це ціна за прийнятий колишнім парламентом і колишнім президентом закон України, який передбачав так званий позаблоковий статус. Виявляється, що позаблоковий статус – це стати частиною Росії, – наголосив Арсеній Яценюк.

Політична позиція уряду, за словами Прем’єр-міністра, – скасувати позаблоковий статус для України.

ВВС Україна проаналізувала текст програми за допомогою ресурсу Wordle, який визначає, які слова у тексті зустрічаються найчастіше.