Україна та Польща розробляють новий ударний вертоліт
Співпраця як з історичним антагогістом, так і сучасним союзником
news-image

Вже досить давно атмосферу електризують плітки (а може і не плітки) про те, що українське КБ ім. Морозова і польська Huta Stalowa Wola розробляють спільно 155 мм САУ і 120-мм самохідний міномет на шасі БТР-4Е. З тих же прерій віють чутки і про зацікавленість польських вояків нашим ОТРК "Грім-2", б'є до 500 км (а може і за 500 км), адже польський перспективний ракетний комплекс WR-300 HOMAR в теорії повинен вражати цілі на відстані лише до 300 км, а в нинішніх реаліях високодуховних ризиків це вельми і вельми неприйнятний показник. Ну і про нещодавно продемонстрований на виставці MSPO 2016 агрегат, знищувати бронетанкові кулаки від КБ "Луч", випущений спільно з польською компанією Mesko - "Pirat" калібром 107 мм (він же ПТРК "Корсар") вже було сказано досить багато ... Але ось, в черговий раз, інформаційний простір стрясає звістка про ударні україно-польських вертольотах!

Так, міністр національної оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що польська армія вкрай потребує сучасний вертоліт, і взаємодія польських КБ з українськими в найближчій перспективі може привнести свої плоди. Причому нова машина вбере в себе найкраще від світового досвіду вертольотобудування, а ставка буде зроблена на двигуни від "Мотор Січ". При цьому Мацеревіч навіть на етапі обговорення вже передбачає популярність даного продукту не тільки в Польщі та Україні, а й в ЄС, повідомляє «Є!».

І справді, спільний вертоліт може вирішити цілий ряд завдань, тим більше, що Україна за чверть століття сучасної незалежності не ставила перед собою завдання створення багатоцільового або ударного вертольота з 100% вітчизняних деталей, експлуатуючи і модернізуючи наявну спадщину совка. Бути може, настав час міняти підвалини назад, причому не поодинці, а з історично сформованому як антагоністом, так і союзником?