Суспільство
18 жовтня 2016
«Будемо багатші та сильніші, може, до Києва столицю перенесемо» - автор московського пам'ятника Володимиру Великому
У Москві почали встановлювати пам'ятник київському князю.
news-image

У Москві минулими вихідними на Боровицькій площі розпочався монтаж пам'ятника київському князю Володимиру Великому, передає «Є!» із посиланням на Лента.Ру.

Сам проект, як і місце його установки, став приводом для суперечок і бурхливих дискусій. Незадоволені появою в столиці 25-метрового монумента виходили на пікети і збирали петиції. В результаті розмір пам'ятника зменшився майже вдвічі. Змінили і місце установки - з Воробйових гір на Боровицку площу.

Скульптор Салават Щербаков, який, до речі, є автором в тому числі пам'ятника «Ввічливим людям» в Сімферополі, висловив своє ставлення стосовно того, що скульптура київського князя буде встановлена у центрі Москви. Митець  впевнений, що російські царі правили тією ж країною, що й київський князь Володимир.

Мені здається, що це чудово. Ще зі школи ми знаємо, що живемо в країні, яка колись була Київською Руссю. Всі землі об'єднувалися навколо цього міста. Потім в силу історичних подій ця територія була відірвана і роздроблена, а потім повернулася. Але країна не припинялася, і ми живемо в ній же, але в інших кордонах.

Столицею цієї країни були і Київ, і Москва, Володимир і Санкт-Петербург. Той цар, який сидів в Петербурзі, правив тією ж країною, якою правив князь Володимир. А в 90-е країна лежала в руїнах, та її органічна частина зараз існує окремо. Я думаю, що вона, швидше за все, повернеться.

Коли ми будемо багатші і сильніше, може, до Києва столицю перенесемо. А може, і не перенесемо.

Звичайно, князь Володимир - основа нашої духовності. У нас не було б ні Пушкіна, ні Чайковського, ні Достоєвського, якби не історія, пов'язана з православ'ям і всіма труднощами, які пройшла країна: ордою, Наполеоном і Гітлером. Ми з вами ті ж, і у нас є своє самовідчуття. Князь Володимир - це фігура позитивна, і по ній суперечок не йде, - вважає російський скульптор.

Читайте також: Кличко домовився з інвесторами щодо добудови Подільсько-Воскресенського мосту