Війна
22 жовтня 2016
«Гіві» проти Захарченка,- як розпадається «ДНР» розповів Дмитро Тимчук
Координатор групи "Інформаційний спротив" пояснив, що це цілком очікувано.
news-image

Після вбивства в Донецьку ватажка бандформування "Спарта" "Мотороли" з'явилося повідомлення, що бойовик Михайло Толстих "Гіві" втік до Придністров'я. Також нардеп і колишній лідер ПС Дмитро Ярош заявив, що 60% угруповання "Гіві" — "Сомалі" — подали рапорти на звільнення через втрати у боях з українськими військовими під Авдіївкою.

Координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук не зміг підтвердити ці чутки, але пояснив, що це цілком очікувано. За його словами, "Гіві" звалив на себе роль царя і бога, поставивши під сумнів авторитет глави так званої ДНР Олександра Захарченка, також регулярно зловживаючи владою всередині бандформування. Як наслідок, останнє "антисистемне" угрупування "ДНР" розвалюється на очах, інформує «Є!» з посиланням на УНІАН.

"У мене немає інформації, що "Гіві" втік до Придністров'я. Але з початку вересня, якщо не з кінця серпня неодноразово повідомляли, що у бандформуванні "Сомалі" вкрай поганий морально-психологічний стан особового складу... Основна проблема була в тому, що "Гіві" фактично взяв на себе роль місцевого царька і бога, який "вирішує", активно займався рукоприкладством, через що бойовики неодноразово зверталися до всіляких "правоохоронних органів", але без жодного результату", - розповів Тимчук.

Він зазначив, що така практика існувала не тільки щодо рядових бойовиків, але і заступників, командирів підрозділів, яких били перед строєм. До всього іншого, додав він, "Гіві" пішов на конфронтацію із Захарченком — у них склалися дуже погані стосунки.

"Я знаю, що Захарченко у своєму колі неодноразово висловлював претензії, що "Гіві" демонструє лояльність до російських кураторів, облизуючи їх з ніг до голови, але часто-густо саботує накази самого Захарченка. Після вбивства "Мотороли" напрошувалося, що "Гіві" — наступний кандидат", - вважає координатор групи.

Ситуація всередині підрозділу "Сомалі" і навколо нього була така, що фактично він почав розпадатися, наголосив Тимчук.

"Наскільки я знаю, командир з "Гіві" просто ніякий: він ніколи не піклується про особовий склад й навіть навпаки — щоб собі поставити галочку — людей використовує як гарматне м'ясо. Зрозуміло, що людям це не подобається", - розповів він.

"Сомалі" — одне з дуже небагатьох бандформувань, які залишилися у первозданному вигляді, оскільки змінювалася штатна структура, банда доукомплектовалась російськими бойовиками, технікою — але її назва використовувалася останнім часом як бренд. І "Гіві" був одним з небагатьох представників, які досить давно беруть участь у діяльності "ДНР". І його там мало не звели в ранг героя, вважає Тимчук.

"Але некерованість з боку Захарченка одразу ставила питання про те, що це бандформування навряд чи вписується в ту систему, яку на Донбасі вибудовує Росія: жорстка вертикаль, входження в армійські корпуси не тільки де-юре, але і де-факто, беззаперечне виконання наказів", - пояснив він.