Суспільство
12 грудня 2014
Сила закону: в яких випадках поліцейський спецназ різних країн застосовує зброю
Заворушення в американському Фергюсоні знову підняли питання про допустимість застосування владою зброї проти громадян своїх країн.
news-image

Агентство Reuters вирішило заглянути в різні країни світу і подивитися - як у них екіпіровані сили швидкого реагування, ОМОН або поліцейський спецназ. І в яких випадках вони мають право на застосування зброї проти натовпу на вулицях.

БЕЛЬГІЯ

У Бельгії поліція не має права застосовувати бойову зброю проти протестуючих на вулиці, за винятком випадків, коли вони озброєні. В інших випадках (у повсякденній роботі) зброю можна пускати в хід після відповідного попередження, а також для самозахисту або при охороні ключових об'єктів та осіб.

ВЕНЕСУАЛА

У Венесуелі поліція в принципі не може вийти до натовпу, будучи озброєною зброєю з бойовими патронами. При ескалації конфлікту правоохоронці зобов'язані попередити протестуючих про те, що проти них буде застосована сила і тільки після цього діяти. Застосовувати спецзасоби проти дітей, літніх людей та представників інших уразливих до фізичного впливу груп - заборонено. Заборонено також застосовувати силу проти тих, хто явно намагається покинути зону конфлікту.

ФІЛІППІНИ

На Філіппінах застосування зброї проти підозрюваного або групи підозрюваних допустимо тільки якщо чиєсь життя знаходиться під явною загрозою.

МАЛАЙЗІЯ

У Малайзії спеціальний підрозділ для "роботи" з протестуючими може використовувати вогнепальну зброю тільки в тому випадку, якщо його використовують самі протестувальники. За 59 років існування структури такого не було жодного разу.

МЕКСИКА

У Мексиці протокол суворий, але справедливий - якщо натовп діє агресивно і люди не розходяться, то поліція спочатку намагається переконати її словами. Якщо це не допомагає, то прикладена сила послідовно зростає: спочатку правоохоронці застосовують прості спецзасоби і обмежують пересування; потім використовують не летальну зброю. Якщо нічого не допомагає, то у поліції є право на застосування вогнепальної зброї та ведення вогню на поразку.

ПОЛІЦІЯ ООН

Поліція ООН в Женеві юридично не підпорядковується владі Швейцарії, але у випадку кризи буде діяти відповідно до правил кантону: використовувати зброю пропорційно загрозі і, якщо дозволяє ситуація, після попередження, при цьому уникаючи нанесення серйозних травм або смерті.

АВСТРІЯ

В Австрії поліція може застосовувати летальну зброю проти натовпу або особливо небезпечних злочинців, але тільки в ситуації, коли інші засоби вичерпані, або дії підозрюваного або підозрюваних очевидно несуть загрозу життю інших людей або офіцерам поліції. При цьому поліцейські зобов'язані зробити все, щоб рани виявилися не смертельними і не заподіяли непоправної шкоди здоров'ю.

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

У Великобританії вогнепальну зброю поліцією може бути використано тільки в крайньому випадку і тільки для самооборони, а також захисту життя і здоров'я оточуючих.

СЕРБІЯ

У Сербії поліція може досить ліберально використовувати будь-які спецзасоби проти агресивної юрби і нелегально присутніх громадян, але зброю з бойовими патронами застосовувати дозволено тільки якщо підозрювані його також застосували.

БОСНІЯ

У Боснії поліція має право застосовувати спецзасоби після того, як методи переконання або переговори не спрацювали. Проти дітей і підлітків і літніх людей їх застосовувати заборонено (тільки якщо вони не озброєні). Будь-які застосовані методи повинні бути "пропорційні рівню опору чи насильства, що виходить від того, до кого їх застосовують"

ІНДІЯ

В Індії поліцейські сили швидкого реагування викликаються в тих випадках, коли звичайні поліцейські не справляються з ситуацією і тільки після отримання дозволу від місцевої влади. 

АФГАНІСТАН

В Афганістані поліція має право на застосування зброї та вибухівки (!) Тільки в тих випадках, якщо інші методи впливу не спрацювали і дії підозрюваних несуть явну загрозу. Проте їх використання дозволено тільки після шести попереджень - трьох словесних і трьох окремих пострілів у повітря.

ІТАЛІЯ

В Італії поліція і воєнізовані карабінери мають право використовувати зброю для захисту життя і здоров'я оточуючих, самозахисту, запобігання серйозного злочину і в тих випадках, коли опір або насильство не вдалося зупинити іншими способами. Застосування будь-яких спецзасобів, включаючи зброю, має бути пропорційно загрозі або діям підозрюваного.