Політика
24 жовтня 2016
Україні не допоможе ядерний статус
Відновлення ядерного статусу України неможливе ні з економічної, ні з технічної точки зору.
news-image

Відновлення ядерного статусу України неможливе ні з економічної, ні з технічної точки зору, тому всі розмови щодо цієї теми - не більше, ніж політична спекуляція, передає «Є!».

Таку точку зору висловив незалежний експерт, екс-глава "Держатому" Георгій Копчинський і додав, що країна тільки виграла, відмовляючись від ядерної зброї.

"Україна отримала достатній авторитет у світі, і сьогодні, коли ведуться розмови про відновлення ядерного статусу України, мені здається, ті, хто проповідує подібного роду ідеї, слабко уявляють собі, про що вони мову ведуть. Для того, щоб володіти ядерною зброєю, потрібно мати високо збагачений уран або плутоній. В природному урані ділиться ізотоп — уран-235, це на 0,7% за вагою. В бомбі його має бути не менше 90%, а якщо говорити про плутоній то для того, щоб його взяти з опроміненого на атомних станціях палива, треба мати потужності заводу по його вилученню. Все це коштує десятки мільярдів доларів. Для України в найближчому майбутньому це абсолютно нереальні речі", - повідомив Копчинський для видання.

На думку експерта, якщо Україна зробить крок в бік отримання ядерного статусу - що практично неможливо - то вона дуже швидко стане політичним ізгоєм у світі. Таким, яким сьогодні є Північна Корея.