Вугілля скоро можна буде змінити альтернативою
Відновлювальні джерела енергії
news-image

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило, що здатність виробляти електроенергію за допомогою поновлюваних джерел перевершила здатність вироблення електрики з використанням вугілля, передає «Є!».

У звіті МЕА говориться, що поновлювані джерела електрики, такі як сонячні батареї і вітрогенератори, відповідальні за половину збільшеної кількісті вироблюваної електроенергії в світі.

Більш ніж півмільйона сонячних батарей встановлювалося щодня в минулому році по всьому світу, а в Китаї щогодини встановлювали по два вітрогенератора.

Поновлювані джерела енергії, такі як сонце, вітер і вода, сприймаються світовим співтовариством в якості головних інструментів боротьби з забрудненням повітря, яке в році нинішньому досягло історичного максимуму в 400 мільйонних часток вуглекислого газу на кубометр повітря.

На даній стадії йдеться про те, що здатність поновлюваних джерел генерувати електроенергію перевершує той же показник з використанням вугілля, а не про фактичну частку виробленої електроенергії. Поновлювані джерела вкрай непостійні, однак наявність відразу кількох технологій дозволяє орієнтуватися на умови в конкретному регіоні при виборі джерела енергії. Але на сьогодні поновлювані джерела виробляють набагато менше електрики, ніж могли б.

Технологічний стрибок у виробничих можливостях сонячних батарей і вітрогенераторів дозволив скоротити їх собівартість, що, в свою чергу, сприяє більш широкому поширенню екологічно чистих технологій.

Поширенню поновлюваних джерел електрики також сприяє тенденція до бажання все більших країн зменшити шкідливі викиди в атмосферу. Китай, Мексика, Індія зробили величезний крок у даному напрямку за останні роки, а тому МЕА зазначає зміщення центру у використанні поновлюваних джерел електроенергії в країни, що розвиваються. Китай залишається лідером з поширення та просування поновлюваних джерел і відповідає за 40% зростання їх кількості.