Політика
26 жовтня 2016
Олександр Єфремов написав із СІЗО відкритий лист
Екс-регіонал розмірковує на тему: "А чи був інший варіант розвитку подій на сході України?"
news-image

Екс-голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, який наразі знаходиться у СІЗО, написав відкритий лист, опублікований на його офіційному сайті, передає «Є!»

Зокрема, він зазначає, що хоче "відповісти на питання, яке  постійно задається журналістами:  А чи був інший варіант розвитку подій на сході України, крім того, який призвів до численних жертв, зруйнованих міст і селищ, покалічених доль?"  На думку пана Єфремова, був можливий інший варіант.

Які ж питання люди, що проживають на сході, задавали і, часом загострено вимагали їх вирішення на початку 2014 року? Їх було небагато, а точніше - три. Перше з них стосувався статусу російської мови. Друге - перерозподілу повноважень між центром і регіонами з відповідним фінансовим забезпеченням, і трете - нейтрального статусу України (позаблоковість країни тоді була законодавчо закріплена).

Але в зв'язку зі зміною влади люди наполягали на підтвердженні даного факту. Безумовно, свою роль у формуванні позиції щодо третього питання грав, як історичний фактор (спасибі дідові за перемогу), так і офіційна позиція Російської Федерації, - пише екс-регіонал.

Він зауважує, що "питання про відділення тоді навіть не звучало".

Потім в Україні почалися сміттєві люстрації, приковування губернаторів наручниками та їх публічне катування, знущання над прокурорами. Вулиці заполонили молоді люди в балаклавах, озброєні кийками, битами і прутами. І при всьому при цьому - повна бездіяльність влади!

В цей же час - абсолютно недоречне шарахання депутатів Верховної Ради навколо закону про мови України. І явно провокативні виступи окремих з них з даного питання. Все це не могло не посіяти почуття страху у людей, в тому числі й на сході, де в той час ситуація була спокійна і зовсім керована, - вважає Єфремов.

На думку пана Єфремова - неможливість впливати на ситуацію з боку відсторонених керівників і явна розгубленість новопризначених привели до того, що стали з'являтися нові лідери. І він зауважив, що "незрозуміло, на базі якої або яких структур і за допомогою кого вони змогли так швидко самореалізуватися".

Безумовно, цьому сприяли події в Криму. Першою активною дією цих нових т.зв. лідерів в Луганській області стало захоплення будівлі СБУ. Захоплення - це голосно сказано. Будівля була спеціально побудована для СБУ і захопити її було дуже складно.

Реакції на подію з боку влади ніякої не було. А далі, коли перші керівники області та силових структур фактичні бігли з обласного центру, ситуація зовсім втратила керованість, - продовжує розмірковувати пан Єфремов.

Він вважає, що на той момент керівництву країни необхідно було "взяти ініціативу в свої руки, створити спеціальну групу, делегувати їй повноваження і вступити в двосторонні переговори".

Цього зроблено не було. Незважаючи на те, що я неодноразово на цьому наголошував на самому «високому» рівні, - стверджує Єфремов.

 

Що далі? ... Керівництво України (принаймні в особі Президента) постійно заявляє, що альтернативи політичного рішення проблеми (читай - Мінським угодами) на сході України немає. Але при цьому більшістю ЗМІ культивується інша точка зору: ніяких поступок.

А ми пам'ятаємо, що доступ до ЗМІ мають особи, які отримали добро від влади і озвучують тези «темників», написаних в надрах Адміністрації Президента.

Що це? Плюралізм в рамках точки зору однієї людини або ж свідомі дії, які мають інші цілі? Розумію одне, якщо влада поділяє позицію, відображену в Мінських угодах, то потрібно про це відкрито говорити з суспільством, приводячи відповідний аргумент. Боюся, що навколо цього питання просто йде гра, яку ведуть яструби української політики. І поки вони виграють. А в програші, як завжди, виявляється більшість громадян України, - наголосив Єфремов.

Нагадаємо, 27 вересня Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді арешту на 2 місяці, до 24 листопада, без можливості внесення застави для колишнього народного депутата від ПР Олександра Єфремова. 30 липня 2016 року слідчими Генеральної прокуратури України спільно з СБУ О.Єфремова було затримано в аеропорту “Бориспіль”. Його підозрюють у вчиненні низки кримінальних правопорушень, а саме: у заволодінні майном “Луганськвугілля” шляхом зловживання службовим становищем, за ч. 5 ст. 191 КК України; у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території України в порушення Конституції, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків, за ч. 3 ст. 110 КК України; у вчиненні організаційного та іншого сприяння створенню та діяльності терористичної організації “ЛНР”, за ч. 1 ст. 258-3 КК України.
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2016/10/18/208474-oleksandr-yefremov-zalyshytsya-gratamy

Нагадаємо, 30 липня 2016 року слідчими Генеральної прокуратури України спільно з СБУ  колишнього народного депутата від ПР Олександра Єфремова було затримано в аеропорту “Бориспіль”. Його підозрюють у вчиненні низки кримінальних правопорушень, а саме: у заволодінні майном “Луганськвугілля” шляхом зловживання службовим становищем, за ч. 5 ст. 191 КК України; у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території України в порушення Конституції, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків, за ч. 3 ст. 110 КК України; у вчиненні організаційного та іншого сприяння створенню та діяльності терористичної організації “ЛНР”, за ч. 1 ст. 258-3 КК України. Арешт Олександра Єфремова продовжено до 24 листопада.

Читайте також: Через програму Дмитра Кисельова МЗС Угорщини викликав посла РФ