Політика
26 жовтня 2016
«Скажемо чесно - Крим належить Росії» - повторив лідер президентських перегонів у Молдові
Ігор Додон у разі обрання президентом свій перший візит планує здійснити до Москви.
news-image

Голова соціалістичної партії Молдови та лідер президентських перегонів на виборах, які мають відбутися 30 жовтня,  Ігор Додон у разі обрання президентом пообіцяв "ретельно обміркувати" визнання Криму російським. Про це він розповів у інтерв’ю виданню "КоммерсантЪ", передає «Є!»

Коментуючи проблему юридичного визнання Криму територією РФ, Додон відзначив, що у разі обрання президентом Молдови зробить все для того, аби унеможливити повторення подібної ситуації в його країні.

Для мене як для політика важливо, щоб з помилок, які зробило керівництво України, ми отримали якийсь досвід і не повторювали їх. Якщо керівництво країни бере курс на боротьбу з етнічними меншинами, то відбувається те, що відбувається. Ми зробимо все можливе, щоб в Молдові це не повторилося, - відзначив він.
Де-факто він (Крим) належить Росії. Це знає весь світ. Юридично це все ще не оформлено, дуже багато держав, більшість західного світу це не визнали. Але де-факто, скажемо чесно, Крим належить Росії, – вкотре наголосив він.

Втім, відповідаючи на уточнююче питання, про те, чи готовий він після обрання президентом Молдови повторити слова про те, що "Крим — це Росія", Додон відповів: "скажу, що де-факто (Крим належить Росії). Юридично ще не визнано".

Також Додон виявився неготовим дати однозначну відповідь на питання, чи буде він "ініціювати процедуру визнання Криму російським у разі обрання".

Нам треба бути в хороших відносинах з нашими сусідами, тому це питання слід дуже ретельно обміркувати, – підкреслив він.

Лідер соціалістів наголосив, що у питання визнання Криму він буде керуватися в першу чергу інтересами Молдови.

Якщо ми визнаємо Крим, чи не спричинить це визнання кимось Придністров'я? Мене це хвилює. Щоб у нас не сталося те ж саме з Придністров'ям. Давайте так: політик Ігор Додон вважає Крим де-факто російським. Після 31 жовтня поговоримо, – резюмував він.

Також молдовський політик наголосив на тому, що питання Криму  і Придністровʼя – це різні речі та висловив сподівання, що "Росія Придністров'я не визнає", як зробила це з Кримом.

Лідер президентських перегонів також поділився своїми планами щодо майбутніх перших візитів у якості голови держави. Так, Додон у разі обрання президентом свій перший візит планує здійснити до Москви, другий до Брюсселя, третій до Бухареста, і потім хоче поїхати до Києва, адже Україна "теж сусід Молдови", з яким "треба мати добрі стосунки".

Раніше повідомлялося, що лідер президентської гонки Молдови, голова Партії соціалістів Ігор Додон напередодні виборів, що відбудуться 30 жовтня, заявив, що Крим належить Російській Федераці.