Політика
28 жовтня 2016
Всі таємниці поїздки до Москви розповів екс-адвокат Савченко
Приїхати в Москву після звільнення з в'язниці в РФ з боку Савченко було демонстративною зневагою.
news-image

Колишній адвокат народного депутата України Надії Савченко Ілля Новіков розповів подробиці її візиту в Москву за засідання суду по справі в'язнів Кремля Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, повідомляє «Є!».

За його словами, про те, що Надія подумує приїхати на апеляцію, вона сказала йому 11 жовтня в Страсбурзі, де перебувала на сесії ПАРЄ.

«Коли Савченко сказала, що хоче приїхати на апеляцію, я спершу спробував її відговорити, але потім подумав, що в цьому може бути сенс. Шанси Карпюка і Клиха на обмін залежать від уваги до їх справи. Якщо б у Надії вийшло приїхати, для піару справи це було б дуже вигідно (так потім і вийшло). Я розумів, що юридично вона, швидше за все, чиста, т. до. її дані навряд чи взагалі потрапили до помилування в базу заборони на в'їзд засудженим іноземцям», — розповів адвокат.


У той же час він відзначає, що приїхати в Москву після звільнення з в'язниці в РФ з боку Савченко було демонстративною зневагою, і реакція влади могла бути якою завгодно.

«Перший ризик був у тому, що її не пустять просто в порядку особистої перестраховки начальника прикордонного пункту. Є маса способів, найпростіший з яких — забрати паспорт на перевірку і повернути з вирваною сторінкою. Невдала спроба приїхати виглядала б шкода і тільки псувала б враження. З іншого боку, одна справа помилування, а інше поняття. За поняттями квиток з Росії їй виписували в один кінець. Приїхати в Москву було демонстративною зневагою, і реакція влади могла бути якою завгодно. У будь-якому випадку, відповідати за наслідки довелося б мені. Навіть якщо б я відмовився брати участь і допомагати, я не міг би потім, якщо щось трапиться, заперечувати, що така розмова при свідках була. А я не зупинив її (знову як з голодуванням) і нічого не зробив», — написав Новіков.


За його словами, він попередньо обговорював маршрут Наді з Вірою Савченко.

«Напередодні суду Віра надіслала умовне «так». Я вирішив спробувати довезти Надію машиною з Мінська. Там зазвичай немає ефективного контролю на російсько-білоруському кордоні, а білоруські прикордонники і білоруські «чорні» бази паспортів на прильоту з Києва могли її пропустити навіть у тому випадку, якщо в російських базах вона все ж таки є», — написав юрист.


Він також підкреслив, що водій, який віз Надю з Мінська, не знав, хто сидить у нього в салоні.

«Водія-білоруса найняли втемну, в аеропорту він зустрічав рейс з табличкою «Лагутіна», не знаючи, кого повезе. Нічого нелегального у поїздці не було, основний зміст маневру був у тому, щоб уникнути вирішення питання про в'їзд московськими аэропортовскими службами, які на такі випадки натаскані і знають, як їм бути. І збільшити ефект сюрпризу, давши Москві менше часу придумати яку-небудь гидоту. У провінції може бути, буде простіше, я вирішив», — розповів Новіков.


За його словами, Надю прикордонники впізнали в обличчя.

«Я помилявся. З липня, коли я останній раз їздив там на машині, посилили контроль. Савченко, коли побачили український паспорт, спершу сказали, що по мінській трасі проїхати можуть тільки громадяни РФ і Білорусі. Всі іноземці повинні їхати в об'їзд через КПП в Брянській області. Вже хотіли відправити їх назад, але тут Савченко впізнали. Я собі можу уявити думки в голові пересічного прикордонника, коли він розуміє, що перед ним та сама розвідниця і з нею незрозуміло що робити. То гнати, то в'язати, то кланятися, раз сам Путін її помилував», — додав адвокат.


Він також зазначив, що Савченко взяла з собою звичайний паспорт громадянина, а не дипломатичний депутатський, так що Новіков боявся її арешту.

«Далі було три насичених емоціями години. Сама Надія пропала зі зв'язку, водій, у якого теж забрали паспорт, дуже переживав, сказав, що її вже годину як повели в приміщення і він не знає що робити. До того ж і паспорт вона чомусь взяла простий, а не дипломатичний депутатський. Я вже уявляв собі завтрашні заголовки «Савченко арештована за шпигунство» та «Адвокат допомагає повернути вбивцю у в'язницю», — написав юрист.


За його словами, Віра Савченко постійно телефонувала і просила доповісти обстановку. У підсумку Надю завернули.

«У підсумку, через три години, коли з Смоленська приїхав викликаний підлеглими полковник, Савченко сказали їхати назад. Повного сюрпризу вже не вийшло, їхати в об'їзд було довше, так що я просто наказав водієві везти її назад, і купив їй квиток на ранковий рейс в Шереметьєво. Там її, мабуть, вже чекали, у всякому разі, не здивувалися. На прильоті з Мінська ніколи немає контролю паспортів, але в цей раз його влаштували. Тим не менш, хвилин через 40 її вже випустили в зал прильоту, я викликав їй таксі, і до пів на десяту вона була у Верховному суді», — розповів Новіков.


Він також підкреслив, що пропуск Савченко, мабуть, узгоджували на дуже високому рівні, вирішували всі або Путін, або директор ФСБ.
Після засідання суду, яке відвідала Савченко, вони з Новіковим поїхали в посольство. Тим часом російські журналісти не припиняли ганятися за нардепом, щоб взяти інтерв'ю.

«В годину ночі я відвіз Савченко в Шереметьєво. Росіяни до цього моменту так і не придумали, що ще можна зробити. Поки ми сиділи з адвокатами та консулом в ресторані, нас нишком знімав lifenews, який потім видав гарячу новину, що Савченко повечеряла хачапурі і чаєм. Внизу на вулиці чергував ФСБшний мінівен, якщо він і поїхав за нами від ресторану, то дуже інтелігентно. Ми обговорювали, чого їм треба, і вирішили, що це нам охорона від випадкових ідіотів. Зате лайфньюс покотили за нами демонстративно, бампер в бампер. У мене був час, і я повіз їх кататися по нічній Москві. Каталися години півтора, відстали вони тільки в аеропорту. Надія потім писала, що в аеропорту її знайшли РЕН-твшники, які навіть полетіли з нею до Риги», — написав адвокат.


Також він підкреслив, що «за підсумками вояжу ми отримали різке посилення уваги до справи Миколи і Стаса (Карпюка і Клиха)».