Світ
29 жовтня 2016
У Чорногорії масові арешти російських і сербів які намагалися здійснити державний переворот в країні
Знову скликають ООН
news-image

За спробою організації держперевороту в Чорногорії за допомогою сербських радикалів, які воювали в Донбасі, стояла Росія - така основна версія.

6 жовтня, в день парламентських виборів в Чорногорії, поліція цього маленького балканської держави повідомила про затримання групи сербських громадян, які за даними прокуратури готували державний переворот. У керівництві групою чорногорська прокуратура звинуватила главу сербської жандармерії в 2009-2013 роках Братислава Дікіча, і лідера радикальної організації Сербські вовки Олександра Сінджеліча, але лише першого з них вдалося заарештувати.

За словами спеціального держпрокурору Чорногорії Мілівое Катніча, в перевороті планували взяти участь кілька озброєних груп. Пізно ввечері в день виборів одна з них повинна була, переодягнувшись у форму чорногорської поліції, захопити будівлю парламенту і відкрити вогонь по мітингу проросійської опозиції, яка зібралася перед будівлею в знак протесту проти прем'єра Джукановича. Це повинно було спровокувати штурм парламенту розлюченим натовпом. Інші групи, згідно з планом змовників, повинні були заарештувати керівництво республіки, в тому числі прем'єра Міло Джукановича, змусити його піти у відставку, і блокувати базу чорногорського спецназу. Катніч також додав, що більшості не відбулися путчистів вдалося покинути територію Чорногорії, передає «Є!» посилаючись на Лігу, та випуск ТСН.

19 жовтня чорногорське видання CDM опублікувало записи телефонних розмов, в яких Сінджеліч мотивував Дікіча обіцянкою грошової винагороди і згадував про те, що координацію операції здійснюють російські громадяни.


Історія з російським слідом в підготовці путчу отримала продовження 27 жовтня, коли сербське видання Danas повідомило, що несподіваний візит до Белграда глави ФСБ Росії Миколи Патрушева став спробою Кремля загладити провину перед Сербією, на владі якої лягала тінь через підготовку путчу в Чорногорії. Повідомлялося також, що Сербія вислала з країни кількох російських громадян, які і стояли за підготовкою перевороту в сусідній Чорногорії. За інформацією газети Večernje novosti, яку наводить Danas, c ними співпрацювали сербські праворадикали, які воювали на стороні Росії в Донбасі. Саме вони стежили за переміщеннями кортежу прем'єра Чорногорії Міло Джукановича, використовуючи для цього новітнє обладнання.

Несподівано інформацію про безпрецедентно скандалі в стосунках Москви і Белграда підтвердив Комерсант з посиланням на близькі до уряду Сербії джерела. Російської аудиторії розповіли про те, що прем'єр Сербії Олександр Вучич повністю підтвердив інформацію чорногорської прокуратури і повідомив про виявлення злочинних груп, пов'язаних з іноземцями. «Існують незаперечні докази, що певні особи стежили буквально за кожним кроком прем'єра Чорногорії та інформували про це інших людей, які повинні були діяти відповідно до їх інструкціями. Ми знайшли у них € 125 тис., Спеціальну уніформу, інші речі », - наводить слова Вучич російське видання. У Російській газеті визнали, що місія Патрушева по налагодженню відносин з Белградом вдалася, але Сербія явно продемонструвала Євросоюзу, у співпраці з яким зацікавлена, що не має наміру підтримувати авантюри, подібні спробі держперевороту в Чорногорії.

МЗС Росії 28 жовтня назвала інформацію Коммерсанта і сербських ЗМІ абсолютною вигадкою, а візит Патрушева - давно запланованим. Прес-служба уряду Сербії опублікувала скупе повідомлення про те, що Вучич і Патрушев погодилися посилити співпрацю спецслужб Росії та Сербії, при цьому сербський прем'єр підкреслив військовий нейтралітет Сербії.