Світ
31 жовтня 2016
В Орлі на голову пам'ятника Івану Грозному невідомі одягли мішок
Пам'ятник був відкритий лише два тижні тому.
news-image

В Орлі (Росія) невідомі одягли мішок на голову пам'ятника Івану Грозному, який був встановлений нещодавно. Також на нього повісили табличку з написом "Духота-то яка, темрява", передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Якісь вандали поглумилися над пам'ятником, - написали в інтернет-спільноті "Типовий Орел", опублікувавши фото.

Як повідомляє Коммерсантъ, ініціатор встановлення монумента, губернатор-комуніст Вадим Потомський не прокоментував інцидент.

Місце для пам'ятника, як і сама ідея його встановлення, викликала гострі суперечки серед громадськості.

Монумент встановили на місці злиття річок Оки і Орлика, де в 1566 році за вказівкою царя був заснований Орел.

Він був відкритий 14 жовтня.

Раніше церемонію планували провести на початку серпня на честь 450-річчя міста. Однак місцеві активісти виступили проти встановлення пам'ятника "неоднозначної історичної особистості", заявивши про необхідність порадитися, зокрема, з патріархом Кирилом.

Влада регіону відклала установку і провела соцопитування, а глава РПЦ підтримав встановлення пам'ятника.

На церемонії відкриття були присутні, зокрема, губернатор Потомський і лідер московського байкерського клубу "Нічні вовки" Олександр "Хірург" Залдостанов, відомий своєю активною підтримкою президента Володимира Путіна. Два запрошених на церемонію російських міністра культури і освіти - не приїхали.

Потомський раніше говорив журналістам, що вважає Івана Грозного, Йосипа Сталіна і Петра I великими людьми, "які внесли величезний внесок у розвиток і становлення російської держави".

Як повідомлялося, 24 жовтня сибірський художник встановив дерев'яний "закривавлений" кіл у Красноярському краї, відреагувавши таким чином на відкриття пам'ятника царю Івану Грозному.

Погоджуючись із встановленням таких пам'ятників, ми мовчазно схвалюємо репресії, тортури і страти. Народ, який не виносить зі своєї історії корисних уроків, змушений повторювати помилки знову і знову, жахливо, коли такі помилки обмиті ріками крові, - написав художник.

 

Читайте також: Помер Володимир Зельдін - найстаріший діючий актор планети