Суспільство
2 листопада 2016
Доля Громадського телебачення та звільнення глави «UA:Перший»,- у блозі Мустафа Найєма
«Я б дуже не хотів перетворювати спільну мету - створити незалежне Суспільне мовлення в публічне протистояння. Але якщо знадобиться, ми готові на будь-які форми протесту»,- пояснив Мустафа Найєм.
news-image

Я не думав, що напередодні триріччя Майдану нам знову доведеться боротися за Громадське телебачення таким способом. Але, судячи з усього, нам не залишають іншого виходу.

Зураба Аласанію фактично змусили покинути пост глави UA: Перший. Суть проста - під різними приводами в бюджеті на наступні рік телеканалу не виділили необхідних коштів для проведення Євробачення, зобов'язавши при цьому бути відповідальним за захід. Аби не порушувати закон і брати відповідальність за штучний провал конкурсу Зураб написав заяву про звільнення, інформує «Є!» з посиланням на "Українська Правда".

Знаючи Зураба не перший рік, можу сказати, що це не крок слабкості - навряд чи можна назвати слабким людини, який протягом двох років не дозволяв владі й бізнесу втручатися редакційну політику каналу з 97% покриттям аудиторії. І все це в українських реаліях, Без геройства, спокійно і впевнено розкриваючи обличчя влади в численних розслідуваннях, які в минулі часи були розкішшю для журналістського цеху.

Тим часом, з джерел, яким я довіряю на 100%, мені відоме прізвище і ім'я людини, якого зараз готують на пост майбутнього глави Першого національного. Це один з депутатів Блоку Петра Порошенка, наближений до адміністрації президента і традиційно курирує приховану і відкриту інформаційну підтримку глави держави. Немає нічого поганого в тому, що такі люди є. Катастрофа в тому, що через три роки після президентства Віктора Януковича влада не залишає бажання контролювати суспільне мовлення.

Я б дуже не хотів перетворювати спільну мету - створити незалежне Суспільне мовлення в публічне протистояння. Але якщо знадобиться, ми готові на будь-які форми протесту. У цьому питанні компромісу не буде. Ця війна не принесе вигоди нікому - ні країні, ні прем'єр-міністру, ні президенту, ні главі парламенту.

Сьогодні разом з провідними журналістами ми заснували суспільно-політичну коаліцію "За суспільне мовлення" та висунули публічні вимоги до колег, голові парламенту, президенту і прем'єр-міністру України.